Aandeel landbouw in export stabiel

In 2012 heeft Nederland voor ruim 74 miljard euro aan landbouwproducten uitgevoerd. Dit is 5 procent meer dan in 2011. Het aandeel van landbouw in de totale Nederlandse goederenexport ligt in 2012 met 17 procent nagenoeg op hetzelfde niveau als de voorgaande twee jaren.

Meeste export in groenten en fruit

Er werd in 2012 voor 13 miljard euro aan groenten en fruit geëxporteerd. Dit is 3 procent meer dan in 2011. Met een aandeel van 17 procent zijn groenten en fruit het belangrijkst binnen de landbouwexport. Belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zweden.

Export landbouwproducten, 2012

2013-landbouwexport-2012

Landbouw belangrijk voor handelsoverschot

Het overschot in de handel van landbouwproducten (uitvoer minus invoer) bedroeg 25 miljard euro in 2012. Het totale overschot op de Nederlandse goederenbalans was 42 miljard euro. Vooral de handel in vlees, zuivel, groenten en fruit, bereide voedingsmiddelen en bloemen en planten zorgt voor een stevige plus op de handelsbalans.

Handelsoverschot

2013-landbouwexport-2012-g2

Grofweg eenvijfde is wederuitvoer

Niet alle uitgevoerde landbouwproducten zijn van oorsprong Nederlands product. Ongeveer een vijfde is eerst ingevoerd en verlaat, na een kleine bewerking, Nederland om naar het Europese achterland getransporteerd te worden. Bij de export van fruit en oliehoudende zaden en vruchten is het aandeel wederuitvoer het grootst.

Wiel Packbier

Bron: StatLine