Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in juni 2013 met bijna 1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag waren groter. Vergeleken met juni 2012 betaalden afnemers minder voor producten van deze branche. In de chemische industrie en de farmaceutische industrie nam de waarde van de orderontvangsten af.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet neemt licht toe, verkoopvolume groter

In juni 2013 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 1 procent meer omgezet dan in juni 2012. In het binnenland nam het bedrag aan verkopen toe met bijna 4,5 procent. Over de grens nam het bedrag aan verkopen af met ruim 1 procent. De maand juni telde een werkdag minder in vergelijking met een jaar geleden. De prijzen daalden in deze branche met bijna 2 procent. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was 8 procent groter dan in juni 2012.

In juni 2013 sprongen de aardolie-industrie en de rubber- en kunstproductenindustrie er positief uit. Deze onderliggende branches hadden respectievelijk ruim 6 procent en ruim 1 procent meer omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. In de chemische industrie nam het bedrag aan verkopen af met bijna 3 procent. De farmaceutische industrie sloot juni af met ruim 4 minder omzet.

In het tweede kwartaal van 2013 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van 2012.

Waarde orderontvangsten lager

In juni 2013 had de chemische industrie ruim 1 procent lagere orderontvangsten dan in juni vorig jaar. In deze subbranche was de waarde van de orderontvangsten op de nationale markt bijna 2,5 procent hoger, terwijl deze waarde op de exportmarkt bijna 3 procent lager was. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten bijna 8 procent lager vergeleken met juni 2012.

In het tweede kwartaal van 2013 waren de orderontvangsten in de chemische industrie en in de farmaceutische industrie respectievelijk 7 procent en ruim 1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2012.

Prijzen blijven dalen

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie werden in juni 2013 bijna 2 procent goedkoper in vergelijking met juni 2012. Producten voor de exportmarkt werden binnen alle subbranches goedkoper. Alleen de producten van de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie kregen op de binnenlandse markt te maken met een prijsstijging.

In het tweede kwartaal van 2013 zijn de producten 5 procent goedkoper geworden in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Productie hoger

Voor het eerst dit jaar produceerde de branche meer dan een jaar eerder vergeleken met de overeenkomende maand van 2012. In juni 2013 nam de gemiddelde dagproductie met bijna 1 procent toe ten opzichte van juni vorig jaar.

Het productievolume in het tweede kwartaal was daarmee ruim 3,5 procent kleiner dan in dezelfde periode in 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)