Data Challenge: gezondheidsproblemen met sensoren te lijf

Op donderdag 24 en vrijdag 25 januari a.s. organiseert het CBS samen met de Haagse Hogeschool en een aantal partners de tweede Sensor Data Challenge. Bijna 30 kandidaten van diverse organisaties buigen zich over vier complexe vraagstukken op het gebied van gezondheid en arbeidsomstandigheden. Met sensoren moeten zij slimme oplossingen bedenken.

Vier complexe vraagstukken

Bij de tweede Data Challenge ligt de focus - net als bij de eerste challenge in november 2017 - ook weer op verbetering van de gezondheid van personen. Daarnaast spelen ook arbeidsomstandigheden een rol. Rowan Voermans, één van de organisatoren en bij het CBS gespecialiseerd in dataverzameling met sensoren: ‘Een vraagstuk gaat over belastende arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld bij het werken met gevaarlijke stoffen of fijnstof. Deelnemers worden gevraagd een sensor te ontwikkelen die in staat is om de verschillende aspecten van belastend werk te meten. In een ander vraagstuk staan infectieziekten en hun overdraagbaarheid centraal. Ook worden mogelijkheden met sensoren onderzocht om handhygiëne bij zorgmedewerkers te registreren. Het prikkelbare darmsyndroom staat centraal bij het vierde vraagstuk. Die medische aandoening is moeilijk vast te stellen bij patiënten. Als met een sensor de voedingsmiddelen geregistreerd kunnen worden die de patiënten eten, zijn er wellicht patronen te ontdekken.’

Deelnemers Sensor Data Challenge

Enthousiaste kandidaten

Het werven van kandidaten voor deze Data Challenge heeft bijna 30 enthousiaste deelnemers opgeleverd. ‘Niet alleen het CBS is goed vertegenwoordigd, maar ook de Haagse Hogeschool. Daarnaast hebben zich veel kandidaten van het Rijksbrede Data Science Programma gemeld’, aldus Voermans. ‘Er zijn mooie prijzen. Voor het winnende team is er een cheque van 1000 euro. Degenen die de tweede plaats weten te bemachtigen ontvangen 500 euro. En ook als je geen prijs wint, is de kennis en ervaring die je opdoet zeer de moeite waard.’ Het CBS en het RIVM bekijken samen of de winnende ideeën omgevormd kunnen worden tot projecten.

De Data Challenge wordt gehouden op 24 en 25 januari a.s. in het HighTech Centre Delft (Abtswoudseweg 18). Geïnteresseerden zijn van harte welkom vanaf 13.30 uur. Dan starten de presentaties van de verschillende teams. Van 16.00-17.00 vindt de uitreiking van de prijzen plaats. Voor meer informatie: www.sensordatachallenge.nl. Contactpersonen bij het CBS: Barry Schouten en Rowan Voermans.