Joram (in een game-shop), software ontwikkelaar 40 interne klanten met ieder een unieke behoefte 5 bugs met de hoogste prioriteit 1 minimal viable product om feedback te ontvangen 12 feature requests om verder uit te werken en ’s avonds een eigen game ontwikkelen Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor?
© Jaap van den Beukel

Joram - Software Ontwikkelaar

Ik kon vanuit mijn vorige baan als digitaal rechercheur op veel plekken aan de slag. Maar het is niet toevallig dat ik bij het CBS terecht ben gekomen. Hier kan ik in de praktijk mijzelf verder ontwikkelen in wat ik het liefste doe: programmeren.

Misschien een vreemde stap voor iemand die HBO-verpleegkunde en de Politie Academie heeft gedaan, maar niet als je weet dat ik altijd al met het schrijven van computerprogramma’s bezig ben geweest. Vooral met het ontwikkelen van games.

Nu schrijf ik, binnen een agile team, software voor het hele CBS. We proberen het werk van statistici makkelijker te maken door zoveel mogelijk data-analyseslagen te automatiseren. Met meer dan 700 miljoen records lukt het natuurlijk niet om handmatig alle data te bekijken. 

Wat leuk is; dat je hier niet alleen software maakt, maar ook zelf bedenkt. Je hebt dan echt te maken met proof of concepts. Ik hou van dat creatieve proces en om betrokken te zijn bij het hele traject. Van het definiëren van de vraag tot het helpen van collega’s om onze software te gebruiken. Dat doe ik niet als een anonieme ICT-er, maar met een klein groepje collega’s. Dat is een mooi contrast met de game die ik mijn vrije tijd aan het ontwikkelen ben, daar doe ik namelijk alles alleen.