Arbeidsmarktcampagne 2021

IT bij het CBS

Informatietechnologie bij het CBS

De directie Informatietechnologie is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen, ontwikkelen en in stand houden (continuïteit) van de ICT-infrastructuur. IT staat garant voor de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van applicaties die het CBS-breed worden gebruikt. Onze IT'ers werken aan het beheren en vernieuwen van de infrastructuurdiensten en zijn actief in vele scrumprojecten voor applicatieontwikkeling. Er wordt geïnvesteerd in het uitbreiden en professionaliseren van IT. Vanwege de grote verwerking van data binnen de organisatie is IT de ruggengraat van het CBS en speelt daarmee een grote en zeer essentiële rol. De IT binnen het CBS moet betrouwbaar zijn, daar maken wij ons elke dag hard voor!

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/35641ca150af42a083541c0e5922cbc4]

CBS is IT

In de frontlinie van innovatie

Op dit moment werken er zo’n 170 IT’ers bij het CBS. Ze ontwikkelen, testen en beheren de applicaties die onze onderzoekers gebruiken, onderhouden onze netwerken en werken samen met onder meer Google en Microsoft aan innovatieve projecten.

Foto van David de Bie, Software ontwikkelaar
© Sjoerd van der Hucht Fotografie

“De hoeveelheid data die het CBS produceert is van onschatbare waarde” David de Bie - Software developer

Volop ruimte voor IT-talent

State-of-the-art infrastructuur

Het CBS is continu bezig met vernieuwen: we werken aan een wereldwijd unieke en state-of-the-art big-data-infrastructuur. Van het verzamelen van gegevens tot de verwerking ervan, van automatisering tot onze nieuwsredactie: op elk niveau staan ambitieuze IT-projecten op stapel.

Bouw met ons mee!

Er is regelmatig plek voor nieuw IT -talent. Wil jij mee bouwen aan het moderne, innovatieve onderzoeksbureau van de toekomst? Check onze vacatures.

Big Data

De dagen dat het CBS alleen vragenlijsten rondstuurde liggen ver achter ons. Vandaag de dag hebben we de beschikking over databestanden van organisaties als de Belastingdienst, UWV en De Nederlandse Bank, maar ook van bijvoorbeeld de scannerdata van alle grote supermarktketens.

Tech event @Rijksoverheid

Marko Roos staat in frontlinie van de wereld van data science en statistiek. Als methodologist bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet Marko Roos niets liever dan het combineren van allerlei datasets om een haarscherp beeld te krijgen van complexe situaties. Marko Roos op het perron van metrostation Leidschenveen, het CBS-gebouw op de achtergrondOm zo te kunnen adviseren over mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld over knelpunten in het forensenverkeer. Hij spreekt er ook over op het Tech event @Rijksoverheid.

Bigger Data

Nieuwe werkwijzen

In onze databank StatLine staan ruim 4 duizend tabellen met meer dan 15 miljard cijfers. De hoeveelheid data die we geautomatiseerd binnenkrijgen loopt elk jaar op. Dit vraagt om nieuwe manieren om data te verwerken, bestanden te koppelen en in samenhang te presenteren.

Uitdagingen en ambities

Toegankelijke data

Om goede beslissingen te nemen, moet je de cijfers kennen. Steeds meer organisaties weten het CBS te vinden. Wij bieden hen informatie op maat, op de manier die het best bij hun behoeften past.

Dat betekent dat we ons continu moeten verdiepen in nieuwe vragen en nieuwe onderzoeken. Daarbij staat onze betrouwbaarheid en onafhankelijkheid voorop.

Van data naar verhaal

Wie het nieuws volgt, hoort heel wat meningen. In veel gevallen beschikt het CBS over de feiten. Omdat we actuele maatschappelijke discussies van de juiste statistische informatie willen voorzien, moeten we sneller en flexibeler werken. Dit vraagt veel van iedereen in onze organisatie, en zeker ook van IT-medewerkers.

Jolien Oomens, IT onderzoeker
© Sjoerd van der Hucht Fotografie

 

“Er is veel ruimte voor zowel vakinhoudelijke als persoonlijke ontwikkeling” Jolien Oomens, IT-onderzoeker

 

Innovatie en ruimte voor ideeën

Om dat te realiseren zijn we altijd op zoek naar betere en efficiëntere methoden en technieken. Naar nieuwe manieren om gegevensbronnen met elkaar te verbinden en onontdekte feiten boven water te krijgen. Innovatie heeft de CBS’er hoog in het vaandel. Dat geldt zeker voor de ICT’ers onder ons.

Bij het CBS zijn we niet bang om ons uit te spreken en gaan we discussies niet uit de weg. Iedereen krijgt de ruimte om zijn of haar ideeën in te brengen. Je bijdrage is belangrijk.