Grote drukte op de Kalverstraat in het centrum
© Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Sociale Wetenschappen bij het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Werk met impact

In 1899 werd het CBS opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Het CBS onderzoekt ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit en vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken.

Innovatie en ruimte voor ideeën

Het CBS is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen. We zijn altijd op zoek naar betere en efficiëntere methoden en technieken. Naar nieuwe manieren om gegevensbronnen met elkaar te verbinden en onontdekte feiten boven water te krijgen. Daarbij is er veel ruimte voor nieuwe ideeën. Ook innovatie staat bij het CBS hoog aangeschreven.

Sfeer en cultuur

Bij het CBS, met vestigingen in Den Haag, Heerlen en op Bonaire, vind je een aangename mix van een overheids- en bedrijfsklimaat. Er werkt een zeer gemêleerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Wat iedereen gemeen heeft is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Sociale wetenschappen bij het CBS

Als sociale wetenschapper zit je bij het CBS op de goede plek. Met het wetenschappelijk denkniveau waarover je beschikt, kun je verbanden leggen en weet je onderzoeksresultaten en analyses op een heldere wijze te beschrijven. Bij het CBS is het op juiste wijze analyseren van data net zo belangrijk als het verzamelen en bewerken ervan. Door de vele verschillende maatschappelijke thema’s waarover het CBS publiceert, komt je studie goed van pas. Sociale wetenschappers kom je dan ook overal tegen bij het CBS.

'Je kunt de praktijk vangen in je cijfers' - Lisanne van Koperen, statistisch onderzoeker

Lisanne van Koperen, CBS Den Haag
© Sjoerd van der Hucht Fotografie

Contact

Wil je meer weten over je mogelijkheden bij het CBS? Kijk dan op www.werkenbijhetcbs.nl of neem contact op met één van onze medewerkers werving en selectie. Stuur hiervoor een bericht naar CBSrecruiters@cbs.nl.