Arbeidsmarktcampagne 2021

CBS als werkgever

We registreren en onderzoeken van alles

Het CBS registreert en onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over kinderopvang of werkgelegenheid; over schoolverlaters of de aardappeloogst. Op basis van onze cijfers maken overheden beleid, bepalen bedrijven hun strategie en schrijven journalisten hun verhalen. Je komt ons werk dan ook bijna dagelijks tegen op internet, radio, tv en in de krant.

Een onafhankelijke positie

Hoewel we overwegend door het ministerie van Economische Zaken worden gefinancierd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut. In de Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn onze taken vastgelegd en is onze onafhankelijkheid gewaarborgd. 

Sfeer en Cultuur

Het CBS bestaat uit een zeer gemêleerde groep mensen of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studie of loopbaan. We hebben allen één doel: met vakmanschap werken aan een dynamische, innovatieve organisatie die tot in lengten van jaren statistiek kan maken. Het is prettig werken bij het CBS, de sfeer is goed, het klimaat is open, naar jouw inbreng en mening wordt geluisterd. Nieuwe ideeën zijn zeer welkom. In een grote organisatie met wel 2000 werknemers is er oog voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de jonge, net afgestudeerde collega’s. Zij verenigen zich in JongCBS. dat zich inzet voor verbreding en verdieping van hun netwerk en kennis.

Drie vestigingen

Het CBS heeft vestigingen in Den Haag, in Heerlen en op Bonaire. Er is een nauwe samenwerking tussen de verschillende vestigingen. We komen regelmatig bij elkaar of hebben contact via bijvoorbeeld video-overleg. Soms verhuizen collega’s zelfs van de ene naar de andere vestiging.

Ons aanbod

Verschillende achtergronden, zelfde focus

Bij het CBS werken mensen met diverse achtergronden nauw samen. Je vindt er economen en software engineers, maar ook wiskundigen, natuurkundigen, sociologen, gezondheidswetenschappers, biologen, medici, scheikundigen en psychologen. Wat iedereen gemeen heeft, is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Doorgroeimogelijkheden

De wijze waarop we data verzamelen, verwerken en publiceren, verandert continu. Daarom besteden we veel aandacht aan kennisverbreding en scholing van onze medewerkers. In samenspraak bepaal jij in welke richting je je verder wilt scholen. We investeren daar geld en tijd in. Daarbij kijken we niet alleen naar de korte termijn maar zeker ook naar je mogelijkheden voor de verdere toekomst. Bij het CBS heb je voldoende carrièremogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt doorgroeien naar een andere functie, je verder bekwamen in je huidige functie of je specialiseren.

CBS Academy

De CBS Academy is het eigen kenniscentrum voor alle CBS'ers. Hier werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en vakontwikkeling. Voor nu en voor in de toekomst.
Vorig jaar is de CBS Academy gekozen als winnaar van de Develhub Award ‘ Leerorganisatie 2021’. Develhub is hét onafhankelijke platform dat zich richt op het verbinden en professionaliseren van iedereen die zich structureel bezighoudt met leren en ontwikkelen van individuen, teams en organisaties. ‘You learn, we learn’

Arbeidsvoorwaarden

Het CBS kent uitstekende arbeidsvoorwaarden.

Omgaan met gevoelige data 

Bij het CBS ga je vaak om met zeer vertrouwelijke gegevens. Onze medewerkers ondertekenen een geheimhoudingsverklaring en leggen ook een eed of belofte af, tijdens een officiële bijeenkomst.

Innovatie

Innovatie is cruciaal voor het CBS. Het is nodig om nu en in de toekomst kwalitatief hoogwaardige statistische informatie te kunnen leveren. Als dataknooppunt van de overheid gaat het CBS door met het aanboren van nieuwe databronnen. Denk aan scannerdata zoals pintransacties van supermarkten waar we de economie nog scherper mee kunnen analyseren.

Innovatie is één van de drie peilers van het CBS, onze kernwaarden zijn namelijk maatschappijgericht, betrouwbaar én innovatief. Innovatie is een passie van veel van onze collega’s.

Bij het CBS zijn we niet bang om ons uit te spreken en gaan we discussies niet uit de weg. Iedereen krijgt de ruimte om zijn of haar ideeën in te brengen. Je bijdrage is belangrijk.

Bekijk onze vacatures

Hebben we je interesse gewekt? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct!