© Sjoerd van der Hucht Fotografie

CBS als werkgever

We registreren en onderzoeken van alles

CBS registreert en onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over kinderopvang of werkgelegenheid; over schoolverlaters of de aardappeloogst. Op basis van onze cijfers maken overheden beleid, bepalen bedrijven hun strategie en schrijven journalisten hun verhalen. Je komt ons werk dan ook bijna dagelijks tegen op internet, radio, tv en in de krant.

Een onafhankelijke positie

Hoewel we overwegend door het ministerie van Economische Zaken worden gefinancierd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut. In de Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn onze taken vastgelegd en is onze onafhankelijkheid gewaarborgd.

Sfeer en Cultuur

Bij CBS vind je een aangename mix van een overheids- en een bedrijfsklimaat. Er werkt een zeer gemêleerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Collegialiteit, een prettige werksfeer en ruimte voor ideeën zijn kenmerken van onze organisatie. Wat al onze medewerkers belangrijk vinden, is de kwaliteit van onze onderzoeksresultaten. Voor alle CBS-medewerkers tot en met 36 jaar is er JongCBS.

Drie vestigingen

CBS heeft vestigingen in Den Haag, in Heerlen en op Bonaire. Er is een nauwe samenwerking tussen de verschillende vestigingen. We komen regelmatig bij elkaar of hebben contact via bijvoorbeeld video-overleg. Soms verhuizen collega’s zelfs van de ene naar de andere vestiging.

Ons aanbod

Verschillende achtergronden, zelfde focus

Bij CBS werken mensen met diverse achtergronden nauw samen. Je vindt er economen en software engineers, maar ook wiskundigen, natuurkundigen, sociologen, gezondheidswetenschappers, biologen, medici, scheikundigen en psychologen. Je ziet er pantalons en spijkerbroeken, mantelpakjes en slobbertuien. Wat iedereen gemeen heeft, is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Doorgroeimogelijkheden

De wijze waarop we data verzamelen, verwerken en publiceren, verandert continu. Daarom besteden we veel aandacht aan kennisverbreding en scholing van onze medewerkers. In samenspraak bepaal jij in welke richting je je verder wilt scholen. We investeren daar geld en tijd in. Daarbij kijken we niet alleen naar de korte termijn maar zeker ook naar je mogelijkheden voor de verdere toekomst. Bij CBS heb je voldoende carrièremogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt doorgroeien naar een andere functie, je verder bekwamen in je huidige functie of je specialiseren.

Arbeidsvoorwaarden

CBS is een overheidsorganisatie. Dat betekent dat je profiteert van uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder:

  • Een goed salaris op grond van het Bezoldigingsbesluit Rijksambtenaren (BBRA)
  • Vakantiegeld en een vaste eindejaarsuitkering
  • Goed pensioen bij ABP
  • Flexibele werktijden
  • Mogelijkheid tot compensatieverlof
  • CAO à la carte
  • Mogelijkheid tot thuiswerken
  • NS Businesscard voor dienstreizen
  • Mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen

Schematische weergave sollicitatieproces CBS

(klik op afbeelding voor groot beeld)

Omgaan met gevoelige data 

Bij CBS ga je vaak om met zeer vertrouwelijke gegevens. Onze medewerkers ondertekenen een geheimhoudingsverklaring en leggen ook een eed of belofte af, tijdens een officiële bijeenkomst.