Steekproefexpert

Wiskundige / exacte wetenschapper: sta je graag middenin de organisatie met veel interne en externe contacten? Snap jij de steekproeftheorie als geen ander en pas je hem graag toe? Dan willen we je graag leren kennen. Bel ons gerust voor meer informatie of solliciteer meteen.

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Statistiek
Dienstverband:
Tijdelijk met uitzicht op vast
Uur per week:
36
Salaris:
min. EUR 3256,- en max. EUR 5003,- bruto per maand
Deadline:
09 Nov 2020

Waar kom je te werken

Het team steekproeven bestaat uit 13 personen, gelijk verdeeld over beide vestigingen, met in beide vestigingen een mix van jong en ervaren.

Met meer dan 500.000 interviews en meer dan 1,5 miljoen contacten met het bedrijfsleven op jaarbasis verzamelt de Hoofddirectie Dataservices, research en innovatie (DRI) kwalitatief hoogwaardige gegevens voor de statistiekproductie.
Aan een groot deel van deze onderzoeken ligt een goede steekproef van personen of bedrijven ten grondslag, die wordt gebaseerd op de registerbestanden die het CBS tot zijn beschikking heeft. 
Deze steekproeven worden gebruikt voor directe waarneming via internet, telefoon, “face to face” en papier. Hierbij staat de minimale belasting voor burgers, het bedrijfsleven en de overheid centraal. Dit maakt het ontwerpen en trekken van steekproeven interessant en uitdagend.
Werken bij DRI is werken in een omgeving waar innovatie en doorontwikkeling van waarneemmethodes topprioriteit hebben. 

Vanwege ‘Corona’ werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Binnen Dataservices, research en innovatie (DRI) verzorgt het team Steekproeven kwalitatief hoogwaardige steekproeven en wegingen voor de waarneming en verwerking van data. 
Als steekproefexpert breng je de steekproeftheorie in de praktijk.

 • Je bent betrokken bij allerlei statistiekprocessen waarbij enquêtes, steekproeven en big data een rol spelen. 
 • Je geeft steekproefadviezen, leidt steekproefkaders af, stelt steekproeven samen en trekt ze, en bepaalt wegingsfactoren. 
 • Je ontwikkelt steekproefontwerpen met gespecificeerde eisen aan zowel precisie en vertekening van de uitkomsten als de uitvoerbaarheid van de waarneming. Uiteraard zorg je ervoor dat de werkzaamheden duidelijk en verantwoord worden gedocumenteerd.
 • Je werkt mee aan veel statistieken en onderzoeken binnen het CBS en je biedt daarnaast steekproefondersteuning bij samenwerkingsverbanden met externe partijen, zoals Eurostat, departementen, planbureaus en andere (semi) overheidsinstellingen. 

Binnen het werk wordt continu de verbinding gezocht tussen de theorie en de praktijk van het steekproefonderzoek.

Wie zoeken wij

We verwachten een flexibele en zelfstandige houding, een teamplayer en het vermogen om met grote hoeveelheid data te kunnen werken. 

Jij hebt het volgende profiel:

 • Voltooide universitaire master opleiding in de Wiskunde of een aan dit domein gerelateerd ander exact vak, zoals Econometrie of Operations Research, maar ook o.a. Natuurkunde, Data Science en Informatica sluiten goed aan.
 • Praktisch en accuraat.
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse taal.
 • Je bent samenwerkingsgericht,  initiatiefrijk, actiegericht, neemt verantwoordelijkheid en werkt planmatig.
 • Klantgerichte en resultaatgerichte houding.
 • Programmeerervaring met bijvoorbeeld R is een pluspunt, maar niet noodzakelijk.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min. EUR  3256,-  en max. EUR 5003,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Wieneke Groot, e-mail wm.groot@cbs.nl of telefoonnummer: 06 15850110 of Remco Paulissen, e-mail rpt.paulissen@cbs.nl of telefoonnummer: 045 5706113.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Hilda Folkerts via telefoonnummer 06 1149 9166 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Steekproefexpert ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren