Statistisch onderzoeker Commerciële Dienstverlening binnen Bedrijfsstatistieken

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld achter de CBS-cijfers? Ben jij de veelzijdige onderzoeker die onze bedrijfsstatistieken wil doorgronden en belangstelling heeft voor macro-economische vraagstukken?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Je komt te werken binnen de sector Bedrijfsstatistieken (EBD) bij het team Commerciële Dienstverlening (CD). 
Het team is verantwoordelijk voor de samenstelling en publicatie van statistieken over omzet, prijs en structuur van bedrijven in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Het betreft een breed palet aan bedrijven, zoals architecten en ingenieurs, horeca, uitzendbranche, juridische en administratieve diensten, makelaars, verhuurdiensten zoals autolease, hoveniers en schoonmakers, telecom en IT-dienstverlening.
Statistieken over de dienstverlening staan volop in de belangstelling en zijn onderdeel van een nieuwe Europese verordening, die extra (ontwikkel)werkzaamheden met zich mee brengt. 
CD is een hecht team van ongeveer 25 gedreven en enthousiaste medewerkers, waarbij samenwerking en de kwaliteit van de statistieken een belangrijke motivator is. 
Bij het CBS heb je volop ontwikkelings-,  opleidings-, en doorgroeimogelijkheden. Zowel op inhoudelijk als op het persoonlijke vlak. Daarnaast worden lezingen georganiseerd over relevante ontwikkelingen en innovaties.

Vanwege COVID-19 werken we (nu nog) zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

Vanwege de gewenste uitbreiding van onze onderzoekscapaciteit is een vacature ontstaan bij het team dat zich bezig houdt met bedrijfsstatistieken en onderzoeksactiviteiten van branches binnen de bedrijfstak commerciële dienstverlening. Je gaat werken aan verschillende onderzoeksvraagstukken op het gebied van het adequaat meten van de economie (zoals digitalisering en globalisering), waarneemstrategieën (om met behoud van kwaliteit de administratieve last te beperken), procesverbeteringen en business en data analyse. Op dit moment wordt de agenda voor een belangrijk deel bepaald door de werkzaamheden die voortvloeien uit de implementatie van een Europese verordening op het gebied van bedrijfsstatistieken, w.o. de uitbreiding van de scope van de dienstenprijsindex, de versnelling van omzetcijfers van kwartaal naar maand en de implementatie van volumeramingen De onderzoekswerkzaamheden zijn niet vastomlijnd, maar zijn steeds een combinatie van het in kaart brengen van economische gegevens, het opzetten van nieuwe informatie- en analysemodellen, methodologisch onderzoek en procesverbeteringen. Er is veel ruimte voor eigen invulling. Daarbij is een goede afstemming met de praktijk van belang. In algemene zin lever je daarnaast een bijdrage aan (systeem)ontwikkelprojecten, dossierwerkgroepen, validaties en de reguliere statistiekproductie van het team, gedurende productiepieken of bij incidenten. 
 

Wie zoeken wij

 • Een universitair werk- en denkniveau en goede kennis van het (bedrijfs-economische) vakgebied en aantoonbare affiniteit met de onderzoeksagenda zoals hierboven beschreven; 
 • Ruime onderzoekservaring op economisch gebied, hands on ervaring met IT en statistiek maken;
 • Goede projectmanagementvaardigheden, en een pragmatische en doelgerichte instelling. 
 • Externe oriëntatie, representatief en een flexibele werkhouding;
 • Samenwerkingsgericht, maar ook in staat om met grote zelfstandigheid te werken;
 • Een collegiale en professionele werkhouding en een gezonde dosis humor.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Peter Berrevoets via telefoonnummer: 06 21674496 of e-mail: p.berrevoets@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Statistisch onderzoeker Commerciële Dienstverlening binnen Bedrijfsstatistieken ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren