Statistisch analist bedrijfsstatistieken Industrie

30-4-2019 00:00
Ben jij een analist met interesse in de industrie? Zoek jij een uitdaging in het uitvoeren van analyses van bedrijven? Wil jij werken aan statistieken waarvan de resultaten een hoge nieuwswaarde hebben?Over het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.

Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO
Categorie:
Statistiek
Dienstverband:
Tijdelijk met uitzicht op een vast dienstverband
Uur per week:
36 uur
Salaris:
Een salaris van minimaal €2696 en maximaal €3809 bruto per maand (schaal 9) op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
Deadline:
03 Jun 2019

Waar kom je te werken?

Binnen de sector Bedrijfsstatistieken (EBD) is het team Industrie, Energie en Bouw (IEB) verantwoordelijk voor het in samenhang samenstellen en publiceren van statistieken over (omzet- en productie)ontwikkelingen in de branches Industrie, Energie en water, Delfstoffenwinning, Milieu- en Agrarische dienstverlening, Bouw en Verhuur en Handel in onroerend goed.

De reguliere productie wordt uitgevoerd door analisten. De productieleiders verzorgen de inhoudelijke coördinatie hiervan. Daarnaast ondersteunt een aantal onderzoekers van het team de productie door bijvoorbeeld het uitvoeren van controles en het doorvoeren van verbeteringen in het productieproces.

Naast productie van de reguliere maand-, kwartaal- en jaarstatistieken voert het team onderzoeken uit in opdracht van departementen en gemeenten.

Ook wordt bijgedragen aan sectorbrede onderzoeken naar het gebruik van innovatieve technieken in statistische processen, zoals big data, textmining en webscraping.

Het werk

Je gaat gegevens analyseren van bedrijven die maandelijks, per kwartaal en jaarlijks gepubliceerd worden. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit:
 • het beoordelen of de omzetgegevens van bedrijven voor de maandstatistiek, de kwartaalstatistiek en de jaarstatistiek in lijn zijn met de eerder opgegeven cijfers. Als dat niet zo is, ga je op zoek naar een verklaring voor de verschillen;
 • het zien van verbanden tussen de verschillende gegevens, zoals het verband tussen omzet en inkoopwaarde;
 • telefonische vragen van bedrijven over rapportages beantwoorden.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om bij te dragen aan projecten om het proces te verbeteren.
 

Jouw profiel

Binnen het team werk je samen met collega’s aan het tijdig opleveren van de statistieken. Hierbij spelen bedrijfseconomische analyses, administratieve activiteiten en het gebruik van analyse-software een grote rol. Het is daarom belangrijk dat je een sterke teamspeler bent, zelfstandig problemen kunt oplossen en vaardig bent met analyse-software. Daarbij kun je goed omgaan met strikte deadlines.

Je hebt een HBO werk- en denkniveau (bij voorkeur in economische richting) en:
 • hebt kennis van boekhouden en verlies- en winstrekeningen;
 • hebt ervaring met het analyseren van data en het publiceren van de uitkomsten;
 • toont initiatief;
 • bent pro-actief.

Ons aanbod

 • Een salaris van minimaal €2696 en maximaal €3809 bruto per maand (schaal 9) op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Vakantiegeld uitkering van 8%.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime aanstelling (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individuele Keuzen Arbeidsvoorwaarden Pakket; de IKAP-regeling stelt je in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met korting door middel van belastingvoordeel.
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Ingrid Zum Vörde Sive Vörding via telefoonnummer: 070-3375178 of e-mail: ip.zumvordesivevording@cbs.nl

Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Hilda Folkerts via telefoonnummer: 070-3375574 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl


- Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
- Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.Reacties

Je reactie op de vacature Statistisch analist bedrijfsstatistieken Industrie ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren