Solution Architect

Ontwerp jij mee aan de integratie van het ICT-landschap van het CBS waardoor we van onze statistiek productie kunnen blijven moderniseren? Ben jij in staat om anderen te overtuigen van jou oplossingen die vernieuwing brengen?
Dan zijn we op zoek naar jou.
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Heerlen of Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3919- en maximaal EUR 6547,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Je wordt geplaatst bij het team IT Solution Services. 
Dit team is ca. 10 medewerkers groot en bestaat uit een mix van professionals die net afgestudeerd zijn maar ook met meer dan 30 jaar ervaring. Het team heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op IT-onderzoek waar nieuwe technologieën worden verkend op potentie om bij het CBS toegepast te kunnen worden. 

Binnen dit team wordt een groep van architecten gevormd om enerzijds deze nieuwe ontwikkelingen een goede plaats in het CBS te geven maar ook om het IT-landschap vanuit visie en strategie vorm te geven en daarmee te moderniseren. Dit team van architecten werkt samen met het CIO Office onder andere op het gebied van opstellen van CBS brede visies en strategieën en de vertaling hiervan naar IT- en security architecturen. 

We werken in hybride vorm thuis en op kantoor. In je team maak je daarover afspraken. Je spreekt bijvoorbeeld af hoeveel dagen je op het CBS werkt, of dat vaste dagen zijn, hele of halve dagen.

Wat ga je doen

Als Solution Architect ben je de spin in het web bij grote vernieuwsprogramma’s van het CBS. 
De vernieuwingsprogramma’s vereisen vanuit IT-oogpunt een generieke aanpak waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van binnen het CBS ontwikkelde componenten, standaardoplossingen en bestaande platformen. 
Het doel is om generieke componenten te ontwikkelen die zorgen voor een oplossing voor modernisering van de productie van statistieken. Daarnaast lopen er programma’s die het realiseren van nieuwe standaardoplossingen en het implementeren van generieke platformen als doel hebben. 

Als solution architect: 

 • Bewaak je de archituuruitgangspunten en vul je die zonodig aan;
 • Werk je samen met de lead IT-architect en andere domeinarchitecten aan de ontwikkeling en het onderhouden van de overall CBS-architectuur en de IT-strategie waarbij bevindingen uit de praktijk door jou worden ingebracht. 
 • Breng je vernieuwing en zorg je voor generieke IT oplossingen in de breedste zin van het woord;
 • Ben je vraagbaak en steun voor de software architecten bij de verschillende applicatieteams die de transitie implementeren en doe je mee aan het ontwerp van nieuwe standaardoplossingen en platformen.

Wie zoeken wij

Je bent een strategische denker en doorziet complexe problematieken snel.
Daarnaast beschik je over:

 • 5 jaar aantoonbare ervaring als solution architect, programma architect of lead softwareontwikkelaar;
 • Kennis van architectuurframeworks zoals IAF, TOGAF, Novius; 
 • Vaardigheid om je snel nieuwe werkdomeinen eigen te maken;

Als persoon;

 • Zoek je weerstand op en weet deze overtuigend om te buigen naar de meest succesvolle oplossing;
 • Beschik je over analytisch denkvermogen en kun je snel schakelen tussen verschillende niveaus van detaillering en weet anderen te overtuigen door inhoudelijk vakmanschap en je communicatievaardigheden.

Het is een pré als je ervaring hebt opgedaan in omgevingen waar datacentralisatie een rol speelt. 

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3919- en max EUR 6547,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Jeroen Rutten, Recruiter, via telefoonnummer: 06-52888332 of e-mail: j.rutten@cbs.nl.

We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Solution Architect ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren