Software Architect met affiniteit voor informatieanalyse

Wil jij aan de slag in het kloppende hart van het dataknooppunt van Nederland?
Ben jij de IT Architect die oplossingen kan creëren en ontwikkelen om onze statistische gegevens beter voor te bereiden zodat ze automatisch beveiligd en gepubliceerd kunnen worden als open data? Het CBS zou één van de eerste statistische bureaus ter wereld zijn die dit realiseert. Ga jij met ons de uitdaging aan?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO, WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5710,- bruto per maand op basis van 36 uur.

Waar kom je te werken

Je valt onder de afdeling BAS (BIT Applicatie Services) en wordt gedetacheerd bij de afdeling communicatie (CCN). Het is onze ambitie om te blijven doorgroeien in onze Agile en IT vakmanschap en samenwerking. Met een mix van collega’s die variëren in kennis en competenties zijn we samen verantwoordelijk voor ons eigen rekencentrum, de maatwerk en externe software en het bijbehorende platform. Je werkt primair in onze vestiging in Den Haag.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Jij bedenkt in samenspraak met de Product Owner en eindgebruikers de oplossing voor het gereed maken van datasets voor publicatie. Die oplossing zal bestaan uit externe en interne tools. Daartoe verzamel je de vereisten, zoek je uit wat er aan externe en interne tools beschikbaar is, coördineer je de proofs of concept met die tools. Na het besluit op welke tools ingezet gaan worden en op de door jou uitgedachte architectuur en aanpak, wordt het vervolgens door je team en jou gerealiseerd.

Als Software architect bestaat je werk uit:

 • Het verzamelen van de vereisten en vertaald die naar proces en architectuur, je beoordeelt externe en interne tools, en geeft de oplossing vorm met interfaces en in samenhang met andere processen en systemen;
 • Je beschrijft de informatie en software architectuur van de nieuwe oplossing in afstemming met de business, en conform de CBS kaders;
 • Je coördineert en bewaakt de realisatie van die architecturen via een combinatie van externe en intern ontwikkelde oplossingen, zo ook voor de interfaces;
 • Je loopt vooruit op het Agile-team, werkt mee met het verzamelen van vereisten en specificaties en bereidt de user stories en use cases voor de komende sprints voor; 
 • Samen met de Product Owner onderhoud je de product backlog;
 • Je drukt de specificaties uit in heldere taal, functionele beschrijvingen en eenvoudige grafische modellen. De modellen en beschrijvingen zijn nodig om de specificaties te kunnen toetsen en dienen als input voor het Agile team.

Na het voorwerk in de eerste helft van 2021, gaat het team rond de zomer van 2021 de oplossing realiseren. Als nodig wordt het team in de loop van 2021 uitgebreid.
In deze rol komen expertises samen als kennis van software architectuur, van proces en informatie analyse. Dat vereist een veelzijdige interesse.

Wie zoeken wij

Een betrokken en proactieve software architect met een groot analyserend vermogen, iemand die continue streeft naar klanttevredenheid en op kan treden als sparringpartner voor zowel de klantorganisatie als het ontwikkelteam. 

We zien graag de volgende zaken terug in je cv/motivatiebrief: 

 • Je beschikt over een afgeronde hbo- of wo-opleiding (bij voorkeur richting ICT); 
 • Minimaal 6 jaar ervaring op het gebied van software ontwikkeling waarvan tenminste 2 jaar als software architect;
 • Je heb ervaring met het begeleiden van software engineers bij het modelleren en ontwikkelen van de software en vind het zelf belangrijk om een deel van je tijd mee te bouwen aan (complexe) onderdelen;
 • Ervaring met softwareontwikkeling in de Microsoft stack (C#, ASP.NET MVC, SQL Server), en met het ontwikkelen en gebruiken van webinterfaces, Javascript of Typescript, HTML, CSS, en API’s;
 • Je hebt affiniteit met data en metadata;

Als persoon ben je:

 • Initiatiefrijk, leergierig en positief kritisch; 
 • In staat om zelf taken op te pakken en hulp te vragen; 
 • Een teamspeler; je ziet het succesvol afronden van het werk mede als jouw verantwoordelijkheid; 
 • Je bent enthousiast over het Agile gedachtegoed en werkt graag in een SCRUM team. 

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5710,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten

Neem contact op met Jeroen Rutten, Corporate Recruiter IT, via telefoonnummer: 06 – 528 88 332 of e-mail: j.rutten@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Software Architect met affiniteit voor informatieanalyse ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren