Projectleider / onderzoeker Circulaire Economie

Wij zoeken iemand met een sterke drive die in nauwe samenwerking, binnen en buiten het CBS, bijdraagt aan verbetering en uitbreiding van de monitoring van circulaire economie in Nederland.
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3919,- en maximaal EUR 5825,- bruto per maand op basis van 36 uur.

Waar kom je te werken

Je gaat werken voor zowel het team Milieu van de sector Leefomgeving als voor het team Arbeid, Milieurekeningen en Regio van de sector Nationale Rekeningen. 
Je wordt geplaatst binnen het team Arbeid, Milieurekeningen en Regio (AMR). Dit team, met bijna 30 medewerkers, heeft een breed werkveld op het terrein van satellieten en modules van de nationale rekeningen. Het team is verantwoordelijk voor het samenstellen en verder ontwikkelen van arbeidsrekeningen, regionale rekeningen, milieurekeningen en de publicatie Monitor brede welvaart. 
Monitor Brede Welvaart & de SDG’s 2021 (cbs.nl).
Een groot deel van de werkzaamheden binnen AMR bestaat uit projecten die in opdracht van Eurostat en andere externe opdrachtgevers worden uitgevoerd. 
Verder zal je werkzaam zijn voor het team Milieu, dat bestaat uit ca. 20 medewerkers. Het team is onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen en publiceren van statistieken op gebied van afval, emissies (naar bodem, water en lucht), milieukosten en gewasbescherming.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

Een belangrijk onderdeel in het Rijksbeleid is het streven naar een volledig circulaire economie (CE) in 2050. Hiervoor is een transitie nodig die mede door het CBS wordt gemonitord. Daarvoor wordt vanuit diverse invalshoeken en samen met diverse kennispartners gewerkt aan data over CE. Bij het CBS doen we dit bij twee verschillende teams die statistieken maken over milieu en economie . Er liggen op dit terrein veel uitdagingen, o.a. om de bijdrage van het CBS aan het monitoren van CE te vergroten en de verbinding te leggen tussen CE en andere beleidsrelevante thema’s als klimaatverandering en natuurlijk kapitaal. We zoeken een collega die op het snijvlak van beide teams gaat werken zodat we deze uitdagingen slagvaardig aangaan.
Momenteel wordt een visie op CE ontwikkeld. Je gaat op basis hiervan de behoefte aan nieuwe informatie inventariseren, nieuwe statistieken ontwikkelen en bestaande statistieken over CE verbeteren. 

Je bent een ervaren, sociaal vaardige onderzoeker die:

 • ziet waar het CBS meerwaarde op dit terrein kan genereren,
 • projecten op dit terrein formuleert, 
 • projecten leidt en zorgt dat er binnen de afgesproken tijd een concreet resultaat ligt. 

Dit doe je in nauwe samenwerking met collega’s binnen de betrokken teams en diverse externe organisaties (zoals het PBL, RIVM, ministeries etc.).
Op korte termijn is de uitdaging dus gestalte te geven aan de monitoring van CE, op lange termijn ga je je werkterrein en -ervaring uitbreiden naar andere onderwerpen op het terrein van milieu en duurzaamheid.

Wie zoeken wij

We zoeken een veelzijdige, bevlogen en communicatief sterke collega die snel schakelt van het grote plaatje naar de individuele projecten en omgekeerd. Specifiek:

 • Je hebt een relevante academische achtergrond, met een wo-diploma van bijvoorbeeld een milieu-economische of natuurwetenschappelijke opleiding. 
 • Je hebt affiniteit met het onderwerp Circulaire Economie en bent in staat om in te spelen op wat het beleid nodig heeft.
 • Je bent een zeer goede netwerker (bij voorkeur heb je al een netwerk op dit terrein) en hebt ervaring met opereren in een externe omgeving.
 • Je hebt ten minste drie jaar ervaring met (complexe) projecten, zowel in het verwerven als het leiden ervan.
 • Je hebt voldoende automatiseringskennis (van tools als R) om projecten te kunnen aansturen.

Wat bieden wij

 • ­Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3919,- en max EUR 5825,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • ­Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • ­Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • ­Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • ­De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • ­Een studiefaciliteitenregeling.
 • ­Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • ­Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • ­Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Pim van Lier, Recruiter, via telefoonnummer: 06-31666013 of e-mail: pwma.vanlier@cbs.nl

We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Projectleider / onderzoeker Circulaire Economie ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren