Onderzoeker / projectleider Strafrecht

Werk jij graag samen met verschillende partijen binnen de strafrechtketen én heb jij een passie voor data en statistisch onderzoek? Bel of solliciteer dan snel!
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
28-36
Salaris:
Minimaal €3279,- en maximaal €5039,- bruto per maand op basis van 36 uur.

Waar kom je te werken

Je gaat binnen het team Rechtsbescherming en Veiligheid aan de slag binnen het cluster Strafrecht. Het cluster publiceert cijfers over onder andere verdachten van misdrijven, strafrechtspleging, Halt-jongeren en gedetineerden. Het team bestaat uit zeventien professionals, die samen statistieken maken over een breed spectrum aan onderwerpen, waaronder veiligheid, rechtsbescherming en de strafrechtketen. 

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Je gaat samen met een team van interne collega’s en externe ketenpartners, waaronder het OM, het WODC, de Politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de Data Alliantie Strafrechtketen (DAS).
In de eerste maanden zul je je vooral richten op de organisatorische en procesmatige aspecten van deze samenwerking. Het is een complex project met vele uitdagingen, belangen en juridische aspecten, maar met een helder en ambitieus doel voor ogen: gezamenlijk data bijeenbrengen, bewerken en publiceren. 
Zodra de DAS is opgezet, ga je je richten op het uitwerken van analyses binnen het domein van het strafrecht, van delict tot veroordeling.
Daarnaast ben je als projectleider verantwoordelijk voor statistieken over gedetineerden en strafrechtspleging. Ook ben je betrokken bij aanvullende statistische dienstverlening, nieuwsberichten en andere publicaties.

Kortom, je verantwoordelijkheden zijn:

 • bijdragen aan de opzet van de DAS, met nadruk op de samenwerking met de ketenpartners;
 • onderhouden en versterken van de relaties met de ketenpartners;
 • uitvoeren van onderzoek op de data binnen de DAS in samenwerking met de ketenpartners;
 • projectleiding over de statistieken over gedetineerden en strafrechtspleging;
 • het bijdragen aan andere projecten en publicaties binnen het team.

Wie zoeken wij

 • Je hebt een academisch werk- en denkniveau met kennis van de werking van de processen en organisaties binnen de strafrechtketen.
 • Je hebt affiniteit met data-gedreven werken binnen de overheid en de aspecten rondom privacy die daarbij komen kijken.
 • Je bent een teamspeler en in staat om samen te werken met collega’s met verschillende inhoudelijke achtergronden.
 • Je kunt je goed bewegen in de complexe omgeving van de strafrechtketen en kunt omgaan met tegengestelde belangen.
 • Je schrikt niet terug voor complexe (juridische) uitdagingen en samenwerkingsverbanden.
 • Je hebt ervaring met (statistisch) onderzoek en bent een betrokken en inspirerende projectleider.

Parttimers worden van harte uitgenodigd om te solliciteren.

Wat bieden wij

 • ­ Een salaris volgens de CAO Rijk van min €3279,- en max €5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • ­ Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • ­ Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • ­ Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • ­ De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • ­ Een studiefaciliteitenregeling.
 • ­ Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • ­ Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • ­ Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Hilda Folkerts, Recruiter, via telefoonnummer: 06-11499166 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.
 
We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.
Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.


In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker / projectleider Strafrecht ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren