Onderzoeker overheidsfinanciën

Breng jij straks met je collega’s de inkomsten en uitgaven van de overheid in kaart? Binnen het team Centrale Overheden zijn wij op zoek naar een nieuwe, cijfermatig sterke collega. Heb je een academische achtergrond in economische richting? Wij ontvangen graag je sollicitatie!

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur
Deadline:
15 Apr 2021

Waar kom je te werken

Je komt binnen de sector Overheidsfinanciën en Consumentenprijzen (EOC) te werken bij het team Centrale Overheden (OCO). Team OCO is een van de drie teams, die samen verantwoordelijk zijn voor de statistieken over de overheidsfinanciën. Team OCO verwerkt de financiële gegevens van ministeries, Socialezekerheidsfondsen, onderwijsinstellingen en Instellingen zonder winstoogmerk. Je komt te werken in een team van 15 gedreven en enthousiaste collega’s. Samen werken we aan mooie overzichten en publicaties. Kijk eens naar de maandindicatoren, de kwartaalmonitor of StatLine om een beeld te krijgen van onze output. 
Je standplaats is Den Haag.

Vanwege ‘Corona’ werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

Als onderzoeker werk je in een team van zeven collega’s aan de financiën van de Rijksoverheid. Elke collega richt zich op een eigen departement. Je uitdagende takenpakket bestaat uit: 

 • Verwerken van betalingsbestanden van ministeries tot statistieken
 • Nauwlettend volgen van de ontwikkelingen van het overheidsbeleid en in kaart brengen hoe dit in de cijfers tot uitdrukking moet komen
 • Met deze uitkomsten input leveren voor de EDP (Excessive Deficit Procedure), waarbij de Europese Commissie beoordeelt of de Nederlandse cijfers voldoen aan de Europese normen voor schuld en tekort
 • Meewerken aan complexe revisieprojecten die vragen om een goede interpretatie van de Europese richtlijnen en actief meedenken aan procesvernieuwing

Daarnaast bestaat een groot deel van je werk uit het samenstellen van de financiële balans van het Rijk. Dit verlangt onder meer een goed cijfermatig inzicht en het bij elkaar brengen van verschillende brongegevens. Daarnaast zul je hiervoor contact hebben met berichtgevers en denk je mee hoe we met onze cijfers naar buiten kunnen treden, bijvoorbeeld via nieuwsberichten of de kwartaalmonitor. 

 

Wie zoeken wij

Onze nieuwe collega heeft de volgende kwaliteiten: 

 • Een academische achtergrond, bij voorkeur in een economische of financiële richting
 • Affiniteit met overheidsfinanciën 
 • Ervaring met de verwerking en analyse van databestanden
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en het Engels
 • Kennis van het Europees Systeem van Rekeningen (ESR) is een pre
 • Je hebt een sociaal karakter en je vindt het leuk om je in te zetten voor teamvorming
 

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Maaike Arts, hoofd team OCO, via telefoonnummer: 06-52463259 of e-mail: m.arts-zieleman@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Iris Konijnendijk, Recruiter, via telefoonnummer: 06-11227378 of e-mail: i.konijnendijk@cbs.nl.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in. 

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

 

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker overheidsfinanciën ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren