Onderzoeker macro-economie en milieu

Zet jij je analytische vaardigheden in om beter inzicht te verschaffen in wie wat bijdraagt aan de Nederlandse economie? Werk jij mee aan een moderne datavoorziening voor Nederland?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Tijdelijke functie, periode: 1 jaar
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Je komt te werken in twee teams binnen de sector Nationale Rekeningen, namelijk het team Arbeid, Milieu en Regio (AMR) en het team Aanbod- en gebruiktabellen (AGT), elk bestaand uit zo’n 25 mensen. 

Het team AMR is o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen en verder ontwikkelen van de milieurekeningen. Milieurekeningen onderzoeken de samenhang tussen belangrijke economische indicatoren en milieu-indicatoren. Het team AGT maakt de kwartaal- en jaarramingen van het bbp, het bruto binnenlands product, en de economische groei. We zijn gedreven onderzoekers, producenten van cruciale informatie, waaronder de economische groei, en continu op zoek naar verbeteringen.

De nationale rekeningen vormen de officiële overzichtsstatistiek van de nationale economie. Het nationaal inkomen, de economische groei, het overheidstekort en het beschikbaar inkomen van huishoudens zijn enkele belangrijke macro-economische indicatoren die aan de hand van de nationale rekeningen worden vastgesteld. 

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Als onderzoekstalent is dit je toegevoegde waarde:

 • Je werkt aan projecten op het snijvlak van de monetaire nationale rekeningen, waarin de Nederlandse economie op macroniveau beschreven wordt, en de milieurekeningen, waarin de fysieke materiaalstromen en de monetaire aspecten van het milieu beschreven worden. De rode draad in die projecten is door betere afstemming van methoden en bronnen tussen monetaire rekeningen en milieurekeningen de kwaliteit van beide stelsels nog beter te maken.
 • Je analyseert en verwerkt databronnen, spoort mogelijke fouten op en maakt de data in samenwerking met collega’s consistent met de overige delen van de economie.
 • Samen met je collega’s werk je aan het vereenvoudigen van de werkprocessen, het verder vergroten van de transparantie in de dataverwerking en het creëren van meer ruimte voor analyse.
 • Je voert onderzoeksprojecten uit om maatschappelijke vragen te beantwoorden, en modellen op te zetten of te verbeteren.

Wie zoeken wij

Een onderzoekstalent met een brede interesse in actuele economische en maatschappelijke ontwikkelingen, zo zien we je graag.

Daarnaast beschik je over:

 • Aantoonbaar academisch werk- en denkniveau en kennis van (macro-)economie en statistiek. 
 • Goede analytische vaardigheden; je bent vertrouwd met relevante moderne methoden en technieken en met tools, zoals R.
 • Collegialiteit en samenwerkingsgerichtheid met collega’s binnen de hele sector.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Jeroen Rutten, Recruiter, via telefoonnummer: 06-52888332 of e-mail: j.rutten@cbs.nl.

We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker macro-economie en milieu ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren