Onderzoeker Internationale Handel in Diensten

Houd jij van data en wil jij met jouw onderzoekswerk helpen om nieuwe inzichten te geven aan vraagstukken m.b.t. de Internationale Handel in Diensten? Werk jij graag aan statistieken waar in de buitenwereld veel belangstelling voor is? Dan zoeken wij jou en ben je van harte welkom bij ons team!
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur
Deadline:
21 May 2021

Waar kom je te werken

Je werkt binnen het team Statistiekproductie Bedrijfseconomische statistieken (ESP) dat onderdeel uitmaakt van de sector Economische Bedrijfsstatistieken in Heerlen (EBH). Binnen de sector EBH wordt een aantal uiteenlopende statistieken gemaakt, die gemeen hebben dat ze bedrijfseconomische verschijnselen beschrijven met een internationale dimensie ten behoeve van maatschappelijke debatten en besluitvorming.

Door de toenemende globalisering is er steeds meer vraag naar verdiepende informatie over de internationale handel in diensten. De afgelopen jaren zijn meerdere onderzoeks- en vernieuwingsprojecten binnen de internationale handel in diensten statistiek uitgevoerd om hier aan bij te dragen. 
Bij het team IHD werken 9 mensen die zeer betrokken zijn bij hun werk. De statistiek is een kwartaalstatistiek. Met het hele team wordt gewerkt aan de productie van de reguliere output, die wordt samengesteld uit 16 verschillende bronnen.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

Als onderzoeker heb je de volgende verantwoordelijkheden: 

 • Het opzetten van nieuwe onderzoekslijnen over de Internationale Handel in Diensten.
 • Deelname aan trajecten op de internationale agenda van de Internationale Handel in Diensten statistieken.
 • Meewerken aan het verbeteren van de statistiek IHD en haar output.
 • Onderzoek uitvoeren naar het gebruik van nieuwe bronnen zoals webscraping en registerinformatie om de statistiek efficiënter en beter te kunnen samenstellen. 
 • Meedenken over verbeteringen in het productieproces en het implementeren van deze verbeteringen.
 • In piekperiodes ondersteunen in de productie van de statistiek.

De statistieken die je maakt vormen een onderdeel bij thema’s welke te vinden zijn in Statline of binnen diverse publicaties.

Wie zoeken wij

 • WO werk- en denkniveau.
 • Je hebt (ruime) ervaring in de omgang met grote databestanden.
 • Je hebt programmeer ervaring en kunt goed programmeren in R. Ervaring met Access en/of SPSS is een pre.
 • Je legt makkelijk verbanden en onderscheidt hoofd- en bijzaken.
 • Je wilt graag het naadje van de kous weten en hebt de ambitie om zelf een vraagbaak over de internationale handel in diensten statistiek te worden.
 • Je hebt affiniteit met het schrijven van artikelen en rapportages.
 • Je kunt goed samenwerken en hebt een flexibele instelling. Je bent bereid met je vakantie rekening te houden met de piekperiodes van de statistiek.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

 

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Jeroen Rutten, Recruiter, via telefoonnummer: 06-52888332 of e-mail: j.rutten@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker Internationale Handel in Diensten ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren