Onderzoeker Globalisering/waardeketens

Houd jij van data en wil je met jouw analysewerk helpen nieuwe inzichten te geven in een grote diversiteit aan beleidsvraagstukken? Wil jij werken in een team dat het fenomeen globalisering vertaalt in concepten en cijfers om het beter te begrijpen? Dan ben je van harte wekom bij ons. Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Je werkt binnen het team Informatieontwikkeling en Output, dat onderdeel uitmaakt van de sector Economische Bedrijfsstatistieken in Heerlen. Het team voert vernieuwend en beleidsrelevant onderzoek uit op het gebied van (economische) globalisering en presenteert de resultaten van de onderzoeken via vernieuwende communicatievormen. Beleidsontwikkelingen worden scherp in de gaten gehouden en er wordt nauw samengewerkt met een breed scala aan interne en externe partners.
Je komt terecht in een jong, hoogopgeleid en enthousiast team van circa 25 personen. We werken intensief samen, zowel met elkaar als met collega's van andere afdelingen en externe organisaties zoals ministeries, planbureaus en universiteiten. De werksfeer is informeel en collegiaal. We werken zelfstandig en nemen professionele verantwoordelijkheid. De lijnen met het management zijn kort

COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

Als onderzoeker globalisering gebruik je de schatkamer aan gegevens binnen het CBS om de vragen van beleid, wetenschap en publiek te beantwoorden.
Je creëert nieuwe cijfers en inzichten en verwerkt deze in beleidsrapporten, thematische artikelen, monitors en nieuwsberichten. De publicaties geven een samenhangend beeld van economische verschijnselen met een internationaal karakter.
Je genereert nieuwe inzichten over de afhankelijkheden van buitenlandse markten in mondiale waardeketens en de rol van multinationales in de Nederlandse economie.
 

Wie zoeken wij

Je hebt:

 • een afgeronde universitaire opleiding, bij voorkeur in macro of algemene economie, econometrie of wiskunde;
 • ruime ervaring met het analyseren van kwantitatieve gegevens en de rapportage daarover in de vorm van publicaties;
 • een uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden;
 • gevorderde kennis van R, Stata en/of SQL.
 • het vermogen om een (inter-)nationaal kennisnetwerk op te zetten en te onderhouden.

En je kunt:

 • zelfstandig je eigen werk organiseren en plannen en goed samenwerken in een projectgroep.
 • aansprekende artikelen en presentaties verzorgen.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Hilda Folkerts, Recruiter, via telefoonnummer: 06 114 991 66 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.

We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Alleen bij externe vacatures: Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker Globalisering/waardeketens ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren