Onderzoeker Globalisering

30-4-2019 00:00
Houd jij van data en wil jij met jouw analysewerk helpen nieuwe inzichten te geven in een grote diversiteit aan beleidsvraagstukken? Wil je met ons meedenken hoe we het fenomeen globalisering kunnen vertalen in concepten en cijfers om het beter te begrijpen? Dan ben je van harte welkom bij ons team.

Over het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.
Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Statistiek
Dienstverband:
Tijdelijk met uitzicht op een vast diensverband
Uur per week:
36
Salaris:
Een salaris van minimaal € 3130,- en maximaal € 4809,- bruto per maand (schaal 11) op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.

Waar kom je te werken?

Je werkt binnen het team Informatieontwikkeling en Output (KIO) dat onderdeel uitmaakt van de sector Economische Bedrijfsstatistieken in Heerlen (EBH). Binnen de sector EBH wordt een aantal uiteenlopende statistieken gemaakt, die gemeenschappelijk hebben dat ze bedrijfseconomische verschijnselen beschrijven met een internationale dimensie ten behoeve van maatschappelijke debatten en besluitvorming.

Het team KIO voert vernieuwend en beleidsrelevant onderzoek uit op het gebied van (economische) globalisering en presenteert de resultaten van de onderzoeken via vernieuwende communicatievormen. Beleidsontwikkelingen worden scherp in de gaten gehouden en er wordt nauw samengewerkt met een breed scala aan interne en externe partners. Het werkprogramma van KIO wordt deels gevormd door afspraken die op jaarbasis gemaakt worden met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bij KIO kom je terecht in een jong, hoogopgeleid en enthousiast team van circa 25 personen. De medewerkers van KIO werken intensief samen met elkaar, met collega's van andere afdelingen en met externe organisaties zoals ministeries, planbureaus en universiteiten. De werksfeer is informeel en collegiaal. We werken zelfstandig en nemen professionele verantwoordelijkheid. De lijnen met het management zijn kort. De ontwikkeling van professionele expertise en persoonlijke effectiviteit staan hoog in ons vaandel.

Het werk

Als onderzoeker globalisering gebruik je de schatkamer aan gegevens binnen het CBS om de vragen van beleid, wetenschap en publiek te beantwoorden.

Samen met het team creëer je nieuwe cijfers en inzichten en verwerk je ze in beleidsrapporten, thematische artikelen, monitors en nieuwsberichten. Die publicaties geven een samenhangend beeld van economische verschijnselen met een grensoverschrijdend karakter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe inzichten over Brexit, afhankelijkheden van buitenlandse markten in mondiale waardeketens en de rol van multinationals in de Nederlandse economie.

Je gaat onderzoek verrichten op de diverse onderzoeksthema's binnen KIO, data- en analysewerkzaamheden uitvoeren en over de resultaten in de vorm van presentaties, rapportages en/of artikelen publiceren en communiceren.

Jouw profiel

Je bent een ervaren, enthousiast en resultaatgerichte onderzoeker:

 • met academisch werk- en denkniveau bij voorkeur in macro of algemene economie, econometrie of wiskunde;
 • met ruime ervaring in het analyseren van kwantitatieve gegevens (SPSS, R, Stata en/of SQL) en de rapportage daarover in de vorm van aansprekende publicaties en presentaties;
 • met het vermogen om een (inter)nationaal kennisnetwerk op te zetten en te onderhouden;
 • die in staat is zelfstandig het eigen werk te organiseren en te plannen;
 • die goed kan samenwerken.

 

Ons aanbod

 • Een salaris van minimaal € 3130,- en maximaal € 4809,- bruto per maand (schaal 11) op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Vakantiegeld uitkering van 8%.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime aanstelling (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individuele Keuzen Arbeidsvoorwaarden Pakket; de IKAP-regeling stelt je in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met korting door middel van belastingvoordeel.
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Roger Voncken via telefoonnummer: 045 -570 7408 of e-mail: rcaa.voncken@cbs.nl.

Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Jaap Eilers via telefoonnummer: 045 - 570 7533 of e-mail: j.eilers@cbs.nl.

 
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Onderzoeker Globalisering ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren