Informatie analist

Wil jij meehelpen aan meta-driven-processing? Dit is een van de meest uitdagende trajecten binnen het CBS, en uniek in de statistische wereld. Het heeft als doel om onze datasets slimmer en efficienter te kunnen verwerken. Ben jij in staat om met diverse stakeholders de juiste requirements op te stellen zodat het Agile team de oplossingen kan creëren? Dan komen we graag met jou in contact!

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO, WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Binnen en buiten het CBS bestaat een groeiende behoefte om data uit verschillende domeinen en uit diverse bronsystemen te combineren, om zo betere, snellere en meer gedetailleerde statistieken te maken. Om dat te kunnen doen, is het nodig te weten welke data beschikbaar zijn, en om te weten wat die data betekenen. We hebben daarvoor een datastrategie opgesteld, die de komende jaren centraal staat in de ontwikkelingen bij het CBS. 

Het Agile-team Datamanagement geeft hier vorm aan, door het ontwikkelen van producten als een metadatasysteem en het centraal toegankelijk maken van data, onder andere middels een high performance computing platform en datavirtualisatie. Uiteraard met inachtneming van wettelijke eisen rond privacy en doelbinding. 
Het team bestaat op dit moment uit vijf developers. We streven naar een werkomgeving waar plezier, trots, openheid en vertrouwen kernwaarden zijn. We zijn toegewijd en werken dagelijks hard aan het realiseren van onze doelstellingen.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Als Informatie Analist zorg jij voor de verbinding tussen het Agile-team waarin je zit en de business. Je werkt nauw samen met de Product Owner, innovatieprojecten, eindgebruikers en andere Agile-teams. 

Je taken bestaan uit: 

 • Zorg dragen dat verschillende visies en ideeën worden samengebracht en worden vastgelegd in Epics, features en user stories;
 • Het opstellen van heldere specificaties, functionele beschrijvingen en eenvoudige grafische modellen. De modellen en beschrijvingen zijn nodig om de specificaties te kunnen toetsen en dienen als input voor het Agile team;
 • Je loopt vooruit op het Agile-team en bereid je de user stories (‘just-in-time’) voor de komende sprints voor;
 • Samen met de Product Owner onderhoud je de product backlog. De voorbereide user stories dienen als input voor de product backlog refinement-meeting die samen met het Agile team wordt uitgevoerd.
 

Wie zoeken wij

Een proactieve collega met een subliem analyserend vermogen, iemand die continue streeft naar klanttevredenheid en op kan treden als sparringpartner voor zowel de klantorganisatie als het ontwikkelteam. 

Hiernaast zien we graag de volgende zaken terug: 

 • Je beschikt over een afgeronde HBO- of WO-opleiding (bij voorkeur informatica of aanverwant); 
 • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring in het uitvoeren van een informatieanalyse en gegevensmodellering, SMART opstellen van requirements en het maken van functionele ontwerpen; 
 • Je hebt affiniteit met data en metadata;
 • Je bent bekend met moderne technologieën en methodieken zoals Scrum, Agile, UML, ERD en/of User Stories; 
 • Jij deinst niet terug voor het presenteren van cases, geven van workshops en afnemen van interviews. 

Als persoon ben je: 

 • Initiatiefrijk, leergierig en positief kritisch; 
 • In staat om zelf taken op te pakken en hulp te vragen; 
 • Een teamspeler; je ziet het succesvol afronden van het werk mede als jouw verantwoordelijkheid; 
 • Je bent enthousiast over het Agile gedachtegoed en werkt graag in een SCRUM team.

Wat bieden wij

 • Aanbod (Salaris, soort dienstverband)
 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten

Neem dan contact op met Jeroen Rutten, Corporate Recruiter, op telefoonnummer 06-52888332 of via e-mail j.rutten@cbs.nl

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen
.

Reacties

Je reactie op de vacature Informatie analist ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren