Functioneel beheerder met affiniteit voor het maken van statistiek

Vorm jij de onmisbare schakel tussen statistiek en IT? Hou je ervan om je softwareapplicatie kennis direct in te zetten om statistieken te verbeteren? Vind je het daarnaast leuk om een bijdrage te leveren aan productie en onderzoeksprojecten? Dan is deze uitdagende en afwisselende functie zeker iets voor jou!

Over het CBS

Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.
Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO, WO
Categorie:
Overig
Dienstverband:
Tijdelijk met uitzicht op een Vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Een salaris volgens de CAO Rijk van minimaal €2737 en maximaal €4590,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.

Waar kom je te werken

De sector EBD vormt onderdeel van de keten van economische statistieken en richt zich op de samenstelling van bedrijvenstatistieken en statistieken over producentenprijzen, dienstenprijzen en bedrijvenconjunctuur.
Binnen de sector zijn samenhangende branches en statistieken samengevoegd en ondergebracht in vijf intensief samenwerkende teams. Het team B&C bestaat uit ongeveer 20 professionele en enthousiaste analisten en onderzoekers, die met elkaar op een collegiale manier zorgdragen voor een diversiteit aan statistische producten, uiteenlopende vernieuwingen op het gebied van output en proces, en sector brede coördinatie.

In jouw rol zul je intensief samenwerken met drie collega-functioneel beheerders. Daarnaast heb je veel contacten met het Agile-team van EBD en met de collega’s die bedrijvenstatistieken maken, binnen en buiten je eigen team.

Wat ga je doen

Je gaat werken binnen de sector Bedrijvenstatistieken (EBD), deze afdeling werkt aan statistieken over bedrijfseconomische gegevens (denk aan omzetcijfers, personeel, productiegegevens ed.).

Een belangrijk deel van je tijd ben je werkzaam als functioneel beheerder maar je wordt ook ingezet in statistische processen en onderzoeken.
Door je flexibele instelling ben je goed in staat om te schakelen in dit afwisselende werkpakket, waardoor je op meerdere terreinen kunt worden ingezet, ook als die tegelijkertijd je aandacht vragen.

Als functioneel beheerder:

 • ondersteun je de maatwerkapplicaties “live” te houden die ervoor zorgen dat de vele databronnen en gegevens worden gebruikt voor de productie van bedrijvenstatistieken;
 • analyseer en los je complexe problemen op, je voert (acceptatie)testen uit en stelt functionele specificaties op;
 • help je interne gebruikers bij (acute) problemen in de applicaties en zorg je ervoor dat zij zo snel mogelijk verder kunnen;
 • schakel je soepel met het Agile-team als het gaat om aanpassingen in de software; 
 • help je collega’s bij het in gebruik nemen en effectief toepassen van de maatwerksoftware.

Als onderzoeker:

 • draag je bij aan productie en onderzoek van ontwikkelprojecten op het terrein van bedrijvenstatistieken, ook aan werkzaamheden die we op speciaal verzoek van bijvoorbeeld een ministerie uitvoeren. Dit kan variëren van langdurige betrokkenheid bij een proces tot korte, meer ad hoc werkzaamheden.

Wie zoeken wij

Je bent:

 • volledig thuis in Python, R en SQL;
 • nadrukkelijk gericht op samenwerking, en communicatief bedreven;
 • in staat het overzicht te bewaren in een dynamische omgeving;
 • bijzonder hulpvaardig ingesteld.

Je hebt:

 • kennis van grote en complexe softwareapplicaties en bent instaat om problemen hierbij op te lossen en vormt daardoor een waardevolle schakel tussen de (IT-)techniek en het statistisch proces;
 • kennis van het statistisch proces;
 • minimaal 5 jaar ervaring op HBO/WO werk- en denkniveau; en hebt affiniteit met cijfers.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van minimaal €2737 en maximaal €4590,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Bas de Groot via telefoonnummer: 06-46841961 of e-mail: b.degroot@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Jeroen Rutten via telefoonnummer: o6-52888332 of e-mail: j.rutten@cbs.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Functioneel beheerder met affiniteit voor het maken van statistiek ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren