Ervaren onderzoeker/projectleider Circulaire Economie

Zoek je een afwisselende baan, waarin je werkt aan de statistische informatievoorziening rond circulaire economie? Zoek je vernieuwing en ruimte voor eigen initiatief? Dan ben je bij ons van harte welkom.

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Statistiek
Dienstverband:
Tijdelijk met uitzicht op vast
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal €3815,- en maximaal €5671,- bruto per maand
Deadline:
31 May 2020

Waar kom je te werken

Je gaat werken voor zowel het team Milieu van de sector SLO als voor het team Arbeid, Milieurekeningen en Regio van de sector Nationale Rekeningen. 
Je wordt geplaatst binnen het team Arbeid, Milieurekeningen en Regio (AMR). Dit team, met bijna 30 medewerkers, heeft een breed werkveld op het terrein van satellieten en modules van de nationale rekeningen. Het team is verantwoordelijk voor het samenstellen en verder ontwikkelen van arbeidsrekeningen, regionale rekeningen, milieurekeningen en de publicatie Monitor brede welvaart. Een groot deel van de werkzaamheden binnen AMR bestaat uit projecten die in opdracht van Eurostat en andere externe opdrachtgevers worden uitgevoerd. 
Verder zal je werkzaam zijn voor het team Milieu, dat bestaat uit ca. 20 medewerkers. Het team is onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen en publiceren van statistieken op gebied van afval, emissies (naar bodem, water en lucht), milieukosten en gewasbescherming.

Wat ga je doen

Belangrijk onderdeel in het Rijksbeleid is het streven naar een volledig circulaire economie (CE) in 2050. Hiervoor is een transitie nodig, die mede door het CBS wordt gemonitord. Daarvoor wordt al vanuit diverse invalshoeken en samen met diverse kennispartners gewerkt aan data over CE. Dit gebeurt bij twee verschillende teams van het CBS die statistieken maken over milieu en economie. Er liggen op dit terrein veel uitdagingen, o.a. om de bijdrage van het CBS aan  het monitoren van CE te vergroten en de verbinding te leggen tussen CE en andere beleidsrelevante thema’s als klimaatverandering en natuurlijk kapitaal. Om de slagvaardigheid bij het aangaan van deze uitdagingen te vergroten, zoeken we een collega die op het snijvlak van beide teams gaat werken.

Je gaat behoefte aan nieuwe informatie inventariseren, nieuwe statistieken ontwikkelen en bestaande statistieken over CE verbeteren. 
Je bent een ervaren, sociaal vaardige onderzoeker die:

 • ziet waar het CBS meerwaarde op dit terrein kan genereren,
 • projecten op dit terrein formuleert, 
 • projecten leidt en zorgt dat er binnen de afgesproken tijd een concreet resultaat ligt. 

Dit ga je doen in nauwe samenwerking met collega’s binnen de betrokken teams en diverse externe organisaties (zoals het PBL, RIVM, ministeries etc.).
Op korte termijn is de uitdaging dus gestalte te geven aan de monitoring van de circulaire economie, op lange termijn ga je je werkterrein en -ervaring uitbreiden naar andere onderwerpen op het terrein van milieu en duurzaamheid.

Wie zoeken wij

 • Je hebt een academisch werk- en denkniveau, bijvoorbeeld met milieu- of natuurwetenschappelijke achtergrond. 
 • Je hebt affiniteit met het onderwerp Circulaire Economie en bent in staat om in te spelen op wat het beleid nodig heeft.
 • Je hebt enige jaren ervaring met (complexe) projecten, zowel in het verwerven als het leiden ervan.
 • Je bent een zeer goede netwerker (bij voorkeur heb je al een netwerk op dit terrein) en hebt ervaring met opereren in een politiek-gevoelige omgeving. 

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van minimaal €3815,- en maximaal €5671,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Egon Dietz via telefoonnummer:  06 15850102 of e-mail: ej.dietz@cbs.nl, of  Hilbert van Dijk via telefoonnummer: 06 11391651 of e-mail: h.vandijk@cbs.nl.

 
Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Hilda Folkerts via telefoonnummer: 06 11499166 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.

 De selectiegesprekken zullen via video (Zoom of VMR) gaan plaatsvinden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Ervaren onderzoeker/projectleider Circulaire Economie ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren