Data analist team Consumentenprijzen

Ga jij onze maandelijkse statistiek van de Consumentenprijsindex maken en kun je goed omgaan met deadlines? Loop je daarnaast warm voor vernieuwing?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 2824,- en maximaal EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur.
Deadline:
05 Mar 2021

Waar kom je te werken

Het team consumentenprijzen is een warm team, dat bestaat uit ruim 30 personen, dat oog heeft voor elkaar. 
De CPI wordt maandelijks op StatLine gepubliceerd en is één van de meest gebruikte statistieken van het CBS. Daarnaast publiceren we over prijzen van motorbrandstoffen, de gemiddelde energietarieven voor consumenten en over de prijsontwikkeling op Caribisch Nederland. 
De productieprocessen binnen ons team zijn het afgelopen jaar sterk vernieuwd. Voor het vaststellen van de prijsontwikkeling wordt steeds meer gebruik gemaakt van transactiedata van grote winkelketens en data die met webscrapers is verzameld. 

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Je krijgt als analist bij het team Consumentenprijzen een afwisselende functie, waarin je werkt aan de maandelijkse productie van de consumentenprijsindex (CPI), én aan de invoering van nieuwe waarneemmethoden en werkwijzen. Hierbij werk je nauw samen met andere medewerkers van je team. Jouw werkzaamheden binnen het team bestaan uit het: 

 • ondersteunen bij de handmatige waarnemingen van prijzen op internet;
 • meewerken aan proces- en kwaliteitsverbeteringen van steekproefwaarnemingen;
 • bijdragen aan vernieuwing van steekproefwaarnemingen;
 • analyseren van de uitkomsten en controleren op plausibiliteit van de prijsontwikkeling;
 • afstemmen met analisten en specialisten binnen je team over de verklaring van opvallende prijsontwikkelingen.

Hiernaast werk je mee aan de verwerking van big datastromen, help je mee met het classificeren en valideren van nieuwe datastromen en draag je bij aan onderzoek en innovatieprojecten op het gebied van de CPI.

Wie zoeken wij

Je bent een enthousiaste analist met belangstelling voor de consumentenmarkt, die naast terugkerende ook afwisselend andere werkzaamheden uitvoert. Je werkt binnen een maandelijks productieproces goed samen met je collega’s van je team. 
Je beschikt over:

 • een hbo werk- en denkniveau (bij voorkeur in een economische of kwantitatieve richting);
 • een uitstekend analytisch denkvermogen, ziet snel verbanden en onderscheidt hoofd- en bijzaken;
 • goede kennis van Excel, SQL kennis en ervaring met werken met grote bestanden zijn pluspunten;
 • de capaciteit zelfstandig het eigen werk te organiseren en te plannen; 
 • humor en een collegiale instelling.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 2824,- en max EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Elena van Kampen, plaatsvervangend hoofd team Consumentenprijzen, via telefoonnummer: 06 14 65 61 64 of e-mail: e.vankampen@cbs.nl of met Carel Oosterlaken, Productieleider Steekproefstraat, via telefoonnummer: 06 2022 1459 of e-mail: c.oosterlaken@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Niels Franzen, Recruiter, via telefoonnummer: 06-10664044 of e-mail: n.franzen@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom. Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data analist team Consumentenprijzen ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren