Data-analist/Onderzoeker zorgeconomie

Zorgstatistieken zijn relevanter dan ooit. Als data-analist/onderzoeker zorgeconomie kom je te werken in een dynamisch team van 12 collega’s en help je bij de opzet van de nieuwe bedrijvenstatistiek voor de zorg. Ben jij die initiatiefrijke collega die van aanpakken weet? Solliciteer dan op deze vacature!

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal €3279 en maximaal €5039 bruto per maand op basis van 36 uur.
Deadline:
29 Jan 2021

Waar kom je te werken

De sector Quartaire sector (SQS) heeft als doel het op efficiënte wijze produceren van nauwkeurige, consistente, tijdige en relevante statistische informatie in de domeinen gezondheid en zorg, onderwijs, veiligheid en recht, technologie en cultuur, vrije tijd en toerisme. Deze domeinen zijn verdeeld over verschillende teams.

Binnen het team Gezondheid en zorg (SGZ) ga je binnen de projectgroep ZIFA (Zorgsectoren, Integratie, Financiën en Arbeid) aan de slag samen met 12 collega’s. Deze projectgroep verwerkt en publiceert financiële en personeelsgegevens over zorginstellingen, zorgpraktijken en andere zorgaanbieders. Deze gegevens zijn een belangrijke bron voor de zorgrekeningen die binnen dezelfde projectgroep worden samengesteld. Door een groot aantal gegevens over de zorg van binnen en buiten het CBS tot een volledig en samenhangend beeld te integreren, specificeren de zorgrekeningen de totale uitgaven aan de zorg naar financieringsbron, functie en type zorgaanbieder. 
De projectgroep heeft regelmatig contact met andere teams binnen het CBS, en overlegt veelvuldig met externe organisaties over zowel de aanlevering en inhoud van brongegevens als de gepubliceerde cijfers. Jaarlijks verleent de projectgroep eveneens meerdere aanvullende statistische diensten voor externe partners. 
In totaal bestaat het hele team gezondheid en zorg uit vijftig professionals, die samen een groot deel van het Nederlandse zorgveld statistisch beschrijven. 

Vanwege ‘Corona’ werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Als data-analist/onderzoeker houd je je bezig met de nieuwe Europese verordening Framework Regulation Integrating Business Statistics (‘FRIBS’). In het kader hiervan moeten er productiestatistieken over de gehele gezondheids- en welzijnszorg worden aangeleverd. Je speelt hierin een belangrijke, coördinerende rol. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: 

 • Fungeren als aanspreekpunt voor je teamgenoten aangaande FRIBS
 • Meewerken aan de Europese grant waarmee eerste ramingen volgens de nieuwe aanleveringswijze over 2020 worden gemaakt. Deze EU-grant loopt door t/m 2022. Je stelt hiervoor de benodigde rapportages samen
 • Vanwege de nauwe relatie van FRIBS met de huidige productieprocessen binnen ZIFA (Zorgsectoren, Integratie, Financiën en Arbeid), werk je veel samen met zowel de projectleider als alle overige projectleden van de projectgroep
 • Onderhouden van contacten met andere teams aangaande het FRIBS project.

Verder ben je binnen de projectgroep ZIFA breed inzetbaar: 

 • Integreren van de cijfers over verschillende zorgbranches in de Zorgrekeningen 
 • Samenstellen en verder ontwikkelen van statistieken over financiën en personeel van zorgaanbieders 
 • Rapporteren van de uitkomsten in de vorm van StatLinetabellen en artikelen
 • Ook voor specifieke aanvullende statistische dienstverlening voor externe partijen kun je ingezet worden. Het werk voer je uit in teamverband, maar je hebt een eigen verantwoordelijkheid voor ‘jouw’ specifieke onderdelen binnen het geheel.

Wie zoeken wij

We zoeken een zelfstandig werkende en analytisch ingestelde collega, met een duidelijk oog voor de keten waar je werk onderdeel van uitmaakt. Verder beschikt onze nieuwe collega over de volgende kwaliteiten: 

 • Aantoonbaar academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur in een economische richting 
 • Kennis van financiële variabelen en kengetallen zoals deze voorkomen in jaarrekeningen
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Kennis van SQL, en bij voorkeur van R en Python 
 • Belangstelling voor het terrein van zorg en welzijn
 • Je houdt van samenwerken en komt graag in overleg met (externe) partners tot een mooi resultaat
 • Je toont een flexibele werkhouding, en bent bereid om regelmatig van takenpakket te wisselen.

Wat bieden wij

 • ­Een salaris volgens de CAO Rijk van minimaal €3279 en maximaal €5039 bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

 

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Bob Groot, Hoofd, via telefoonnummer: 06-52487604 of e-mail: b.s.groot@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Iris Konijnendijk, Recruiter, via telefoonnummer: 06-11227378 of e-mail: i.konijnendijk@cbs.nl.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in. 
Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data-analist/Onderzoeker zorgeconomie ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren