Data analist / onderzoeker team Financiën decentrale overheden

Ben jij een allrounder en heb je een flexibele werkinstelling? Heb jij graag een gevarieerd takenpakket en ben je initiatiefrijk?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.
Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279,- en maximaal EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur.
Deadline:
05 Mar 2021

Waar kom je te werken

Het team Financiën Decentrale Overheden  bestaat uit 17 enthousiaste medewerkers met wie je veel zult samenwerken. Daarnaast werk je ook samen met collega’s van de overige overheidsteams. 
Het team maakt cijfers voor de nationale rekeningen en publiceert daarnaast zelfstandig.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.
 

Wat ga je doen

De gegevens over de overheidsfinanciën die binnen het team worden samengesteld, geven een helder en betrouwbaar overzicht van de financiële positie van de Nederlandse overheid. Ze worden ingezet bij het samenstellen van de nationale rekeningen en worden veelvuldig gebruikt door nationale en internationale instellingen zoals het Centraal Planbureau, ministeries, Eurostat, de ECB en de OESO. 
Als onderzoeker Financiën decentrale overheden krijg je een heel afwisselend takenpakket. 

 • Je krijgt een rol bij kwaliteitsbevorderende projecten, zoals onderzoek naar top-downanalyse, imputeren en ophogen.
 • Je werkt aan het vereenvoudigen van de werkprocessen, het verder vergroten van de transparantie in de dataverwerking en het creëren van meer ruimte voor analyse.
 • Je werkt mee aan het verkrijgen en uitvoeren van statistische verzoeken van bijvoorbeeld ministeries. 
 • Je schrijft artikelen en je werkt daarbij samen met medewerkers van de andere overheidsteams.
 • Je neemt initiatieven om de processen binnen het team efficiënter te organiseren.

Wie zoeken wij

Je hebt een academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur in een economische richting en je:

 • hebt interesse in de financiën van decentrale overheden en bent in staat overzicht te houden over welke grote thema’s er spelen;
 • bent iemand met goede analytische vaardigheden, vertrouwd met relevante moderne methoden en technieken en met uitgebreide kennnis van tools, zoals R; 
 • hebt ervaring met de nationale rekeningen, of bent bereid je kennis daarover snel eigen te maken;
 • beschikt over methodologische vaardigheden, zoals bijraming, steekproef, top-downanalyse en imputatie, of je bent bereid deze verder te ontwikkelen;
 • werkt zorgvuldig en resultaatgericht en bent daarbij in staat je werk zelfstandig te organiseren en te plannen;
 • kunt zaken goed verwoorden, zowel mondeling als schriftelijk;
 • bent extern gericht en hebt daarbij oog voor berichtgevers en gebruikers van de gegevens.

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279,- en max EUR 5039,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Rob van der Holst, Hoofd Decentrale Overheden, via telefoonnummer: 070 3374776 of e-mail: reh.vanderholst@cbs.nl.

Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Hilda Folkerts, Recruiter, via telefoonnummer: 06 11499166 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom. Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.)

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data analist / onderzoeker team Financiën decentrale overheden ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren