Data-analist/Onderzoeker Onderwijs

Wil je een bijdrage leveren aan het in beeld brengen van de onderwijsachterstanden in Nederland? Ben je zorgvuldig, handig met R en methodologisch goed onderbouwd? Voor het team Onderwijs zoeken wij een nieuwe collega.
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 3279 ,- en maximaal EUR 5039 ,- bruto per maand op basis van 36 uur.
Deadline:
05 Mar 2021

Waar kom je te werken

Je gaat werken binnen het team Onderwijs, dat bestaat uit 20 mensen. Naast de reguliere werkzaamheden op het terrein van onderwijsregistraties, zoals de productie van SSB-componenten en Statline-tabellen, wordt veel aanvullende statistische dienstverlening uitgevoerd voor diverse opdrachtgevers waaronder het ministerie van OCW. Kijk bijvoorbeeld eens op de dossierpagina Onderwijsachterstanden voor gepubliceerde output op dit thema.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Als Data-analist/Onderzoeker ben je verantwoordelijk voor: 

 • Werken aan diverse (maatwerk-)opdrachten waaronder de productie en ontwikkeling van verschillende indicatoren voor onderwijsachterstanden in het primair en voortgezet onderwijs
 • Uitwerken van de onderzoeksvraag, koppelen van bestanden en afleiden van variabelen
 • Samenstellen van tabellen, (multivariate) data-analyse, uitvoeren van plausibiliteitscontroles
 • Onderhouden van contact met de opdrachtgever
 • Vertalen van de verkregen inzichten uit de analyses naar toegankelijke artikelen/rapportages

Naast bovengenoemde kerntaken blijft er ruimte over in je takenpakket, die je in overleg kunt invullen naar je eigen voorkeuren. Daarbij kun je denken aan het schrijven van artikelen of het optimaliseren van processen.

Wie zoeken wij

We zoeken een klant- en oplossingsgerichte collega die secuur werkt maar ook pragmatisch is. Verder beschikt onze nieuwe collega over de volgende kwaliteiten: 

 • Aantoonbaar academisch werk- en denkniveau
 • Onderzoekservaring en ervaring met (multivariate) data-analyse
 • Communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk
 • Sterk in programmeren, bij voorkeur in R. Ervaring met andere talen is een pre
 • Jouw competenties zijn: ondernemerschap, samenwerken en innovatie
 • Kennis van het onderwijsterrein

Wat bieden wij

 • ­ Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3279 ,- en max EUR 5039 ,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • ­ Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • ­ Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden*
 • ­ Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard*
 • ­ De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • ­ Een studiefaciliteitenregeling.
 • ­ Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • ­ Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • ­ Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Mark Groen, Hoofd team Onderwijs, via telefoonnummer: 06 5257 2218 of e-mail: mark.groen@cbs.nl
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Iris Konijnendijk, Recruiter, via telefoonnummer: 06-11227378 of e-mail: i.konijnendijk@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data-analist/Onderzoeker Onderwijs ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren