Data analist Commerciële Dienstverlening binnen Bedrijfsstatistieken

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld achter de CBS-cijfers? Ben jij de statistiek-samensteller van één van de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 2824,- en maximaal EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur

Waar kom je te werken

Je komt te werken binnen de sector Bedrijfsstatistieken (EBD) bij het team Commerciële Dienstverlening (CD). 
Het team is verantwoordelijk voor de samenstelling en publicatie van statistieken over omzet, prijs en structuur van bedrijven in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Het betreft een breed palet aan bedrijven, zoals architecten en ingenieurs, horeca, uitzendbranche, juridische en administratieve diensten, makelaars, verhuurdiensten zoals autolease, hoveniers en schoonmakers, telecom en IT-dienstverlening.
Statistieken over de dienstverlening staan volop in de belangstelling en zijn onderdeel van een nieuwe Europese verordening, die extra (ontwikkel)werkzaamheden met zich mee brengt.
 
Je komt te werken in een hecht team van ongeveer 25 gedreven en enthousiaste medewerkers, waarbij samenwerking en de kwaliteit van de statistieken een belangrijke motivator is. Je wordt per statistiek/project aangestuurd door een productie/projectleider en werkt planmatig aan het aan jouw toebedeelde takenpakket.
Bij het CBS heb je volop ontwikkelings-,  opleidings-, en doorgroeimogelijkheden. Zowel op inhoudelijk als op het persoonlijke vlak. Daarnaast worden lezingen georganiseerd over relevante ontwikkelingen en innovaties.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Als analist werk je primair aan de reguliere samenstelling van de statistieken. Je haalt actuele gegevens van bedrijven binnen, die je nodig hebt om de kwartaal- en jaarstatistieken te maken. Afhankelijk van de statistiek waar je aan werkt, bestudeer je bijvoorbeeld de winst- en verliesrekeningen, de balansposten van relevante bedrijven en de verbanden tussen omzet en inkoopwaarde. Je beoordeelt of de omzetgegevens en tarieven van bedrijven logisch aansluiten bij eerdere cijfers. Als dat niet zo is, ga je op zoek naar een verklaring voor de verschillen. Op vaste momenten lever je je cijfers aan. Je beantwoordt vragen van bedrijven of zoekt contact met ze over de inhoud van de ontvangen gegevens. Vanwege de implementatie van een Europese verordering op het gebied van bedrijfsstatistieken voorzien we vanaf volgend jaar een uitbreiding van de scope van de dienstenprijsindex, de versnelling van omzetcijfers van kwartaal naar maand en de implementatie van volumeramingen. Om die reden is extra productiecapaciteit vereist van data analisten.  
 

Wie zoeken wij

 • Je hebt een afgeronde hbo opleiding, bij voorkeur in de (bedrijfs-)economische richting; 
 • Je hebt kennis van boekhouden, verlies- en winstrekeningen en je volgt de marktontwikkelingen;
 • Je hebt ervaring met analyse-software en haalt plezier uit het analyseren van data en het publiceren van de statistische uitkomsten; 
 • Je hebt kennis van kwantitatieve statistische methoden en technieken en toepassing hiervan bij statistische analyses. (Basis)kennis van Access, SQL, R en/of Python is een pré; 
 • Je kunt goed samenwerken, toont initiatief en hebt een flexibele werkhouding; je bent bestand tegen periodieke werkdruk; 
 • Je bent goed in plannen en organiseren en lost zelfstandig problemen op;
 • Je hebt een collegiale en professionele werkhouding en een gezonde dosis humor.
 

Wat bieden wij

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 2824,- en max EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan. 

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kan contact worden opgenomen met Peter Berrevoets via telefoonnummer: 06 2167 4496 of e-mail: p.berrevoets@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

In verband met de privacywetgeving worden alléén sollicitaties via onze website in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data analist Commerciële Dienstverlening binnen Bedrijfsstatistieken ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren