Data analist bedrijfsstatistieken handel en transport

Vind jij het uitdagend om de financiële situatie van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart te brengen? Heb jij de kennis om via bedrijfseconomische analyses gegevens van bedrijven te duiden in deze onvoorspelbare economische tijd?
Ben jij er klaar voor?

Over het CBS
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO
Categorie:
Dienstverband:
Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband.
Uur per week:
36
Salaris:
Minimaal EUR 2824,- en maximaal EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur.
Deadline:
18 Apr 2021

Waar kom je te werken

Je komt te werken binnen de sector Bedrijfsstatistieken (EBD) bij het team Handel en Transport (HT). Zowel continuïteit als innovatie zijn belangrijk. Daarom heeft EBD vier focuspunten benoemd: procesbeheersing, productinnovatie, procesinnovatie en ontwikkeling van medewerkers. 
Het team HT is verantwoordelijk voor het samenstellen en publiceren van statistieken over (omzet)ontwikkelingen in de branches detailhandel, groothandel, autohandel en transport. We onderhouden contacten met verschillende brancheorganisaties en organiseren jaarlijks een expertdag om informatie en kennis uit te wisselen. 
Daarnaast voeren we onderzoeken uit in opdracht van andere overheidsorganisaties, zoals ministeries en gemeenten.  
Je komt te werken in een team van 23 gedreven en enthousiaste medewerkers, waarbij samenwerking en de kwaliteit van de statistieken een belangrijke motivator is.

Vanwege COVID-19 werken we zo veel mogelijk thuis, maar via de ‘digitale wereld’ zoeken we elkaar veelvuldig op: om het professionele contact met elkaar te onderhouden, maar ook voor het persoonlijke contact en de fun.

Wat ga je doen

Je gaat werken aan het productieproces van bedrijfsstatistieken, die maandelijks, per kwartaal en jaarlijks worden gepubliceerd. Er zijn twee functies beschikbaar: één met de focus op de analyse van bedrijven in de sector detailhandel en de ander met een focus op de transportsector. Je werkzaamheden bestaan voor beide functies onder andere uit het:

 • zelfstandig uitvoeren van statistische bedrijfseconomische analyses van specifieke branches;
 • beoordelen en verwerken van door bedrijven gerapporteerde gegevens en gegevens uit secundaire bronnen;
 • signaleren, beoordelen en eventueel corrigeren van ‘verdachte’ waarden op basis van referentiemateriaal en andere hulpbronnen;
 • contact onderhouden met collega analisten van grote bedrijven binnen de branche;
 • beantwoorden van telefonisch vragen van bedrijven met betrekking tot rapportages.

Daarnaast werk je aan aanverwante projecten en lever je soms een bijdrage aan specifieke werkgroepen.

Wie zoeken wij

Binnen de productie en projecten werk je veel samen met je collega’s en heb je strikte deadlines. Hierbij spelen bedrijfseconomische analyses, communicatie, administratieve activiteiten en het gebruik van analyse-software een belangrijke rol. Je krijgt hierbij de vrijheid en het vertrouwen om zelfstandig problemen op te lossen en verbeteringen te realiseren. Het is daarom belangrijk dat je initiatief neemt, een sterke teamplayer bent, zelfstandig problemen kan oplossen, vaardig bent met analyse-software en bestand bent tegen periodieke werkdruk.
Je hebt:

 • ­een hbo werk- en denkniveau (bij voorkeur in bedrijfseconomische richting of accountancy);
 • ­kennis van boekhouden, economische vraagstukken en/of economische statistieken;
 • ­minimaal een jaar ervaring met het analyseren van data;
 • ­kennis van kwantitatieve statistische methoden en technieken.

Wat bieden wij

 • ­ Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 2824,- en max EUR 3990,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring. 
 • ­ Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • ­ Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.*
 • ­ Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.*
 • ­ De mogelijkheid om bij een fulltime dienstverband (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • ­ Een studiefaciliteitenregeling.
 • ­ Individueel Keuzebudget (IKB): Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • ­ Een eindejaarsuitkering van 8,37% en vakantiegeld van 8% (in het IKB, flexibel te besteden).
 • ­ Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

* Het CBS volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid omtrent COVID-19. Dit houdt in dat we in principe thuiswerken en daar waar het niet anders kan naar het CBS gaan.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kan contact worden opgenomen met Tom van Venrooij, Hoofd Handel en Transport, via telefoonnummer 06 11076410 of e-mail: tl.vanvenrooij@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met Hilda Folkerts, Recruiter, via telefoonnummer: 06-11499166 of e-mail: h.folkerts@cbs.nl.

Momenteel voeren we de sollicitatiegesprekken virtueel via Zoom.  Voor het gesprek ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot een beveiligde omgeving. Je hebt hiervoor een laptop met camera nodig of een mobiel. Je hoeft hiervoor niets te installeren.

Mocht je ons willen bellen voor een mogelijke samenwerking: wij stellen de interesse op prijs, maar vullen al onze (tijdelijke) vacatures zelf in.

Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.

Reacties

Je reactie op de vacature Data analist bedrijfsstatistieken handel en transport ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren