Business analist

18-4-2019 00:00
Wat zoekt de klant? Een ideale dataset gebaseerd op een combinatie van verschillende bronnen, registers en big data, die direct gebruikt kan worden in het statistische proces. Kun jij dat samenstellen voor de klant op een logische en valide manier? Dan zoeken we jou!

Over het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.


Locatie:
Heerlen
Opleidingsniveau:
WO
Categorie:
ICT
Dienstverband:
Direct dienstverband bij CBS, op basis van Bezoldigingsbesluit Rijksambtenaren
Uur per week:
36, deeltijd ook bespreekbaar
Salaris:
Een salaris van minimaal €3130, maximaal €4809 (schaal 11) of minimaal €3667 en maximaal €5450 (schaal 12) bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
Deadline:
09 May 2019

Waar kom je te werken?

De afdeling Registers Bedrijven (ERB) is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van registers en andere administratieve gegevens over Nederlandse bedrijven, instellingen en personen aan de statistiek producerende sectoren binnen het CBS. Daarmee staat de afdeling aan de basis van veel statistieken. Door het koppelen van eenheden en data uit verschillende secundaire bronnen speelt de  sector een cruciale rol als ruggengraat binnen de statistieken van het CBS. Als dienstverlening aan de (interne) klanten worden vele gegevens gekoppeld en als statistisch halffabricaat aangeleverd.
 

Het werk

Binnen het CBS is de afdeling Registers Bedrijven op zoek naar een business analist annex methodoloog, die handig is in programmeren (SQL/R/Python/Powershell, etc.) om een volgende stap te zetten in het verwerken van bestaande en nieuwe (register en/of big data) informatiebronnen tot hapklare brokken voor gestandaardiseerde toepassing in het statistische proces. Denk daarbij aan het samenstellen van nieuwe producten op basis van het combineren van verschillende bronnen of het verwerken van nieuwe informatiebronnen, zoals:
 • Samenstellen van een populatie over bedrijventerreinen op basis van het toekennen van medewerkers aan bedrijfsvestigingen;
 • Het inzicht geven in de type bedrijfsactiviteit per gebouw, door het bedrijvenregister te combineren met de basisregistratie voor gebouwen en adressen;
 • Het bedenken van nieuwe datacombinaties door URL-informatie te combineren met webscrape-informatie en informatie over bedrijven;
 • Het verwerken van gegevens van de douane tot goede input voor het statistische proces;
 • Het onderzoeken of gegevensbronnen, beschikbaar buiten het CBS geschikt zijn voor toepassing binnen het CBS;

Ook het mede uitdenken van de business architectuur om deze werkzaamheden op een gestructureerde manier uit te voeren, maakt onderdeel uit van je werkzaamheden. Bij alle stappen is nauwe samenwerking met andere afdelingen binnen het CBS een vereiste en maak je onderdeel uit van een Agile-team.

Jouw profiel

Op basis van gesprekken met gebruikers, kun je een klantwens vertalen naar een datawens. Je beschikt over de vaardigheden om hiervoor een methode te ontwikkelen en deze vervolgens zelfstandig of in teamverband uit te voeren. Je hanteert daarbij de nieuwste technieken en helpt bij de ontwikkeling van nieuwe statistische outputproducten voor het CBS. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig gestandaardiseerd product dat op reguliere basis kan worden vervaardigd door onze afdeling. We verwachten een open blik van je als het gaat om verbeteringen in nieuwe en bestaande productieprocessen door te kunnen voeren.

We vragen de volgende functie-eisen:
 • Je hebt een WO werk- en denkniveau
 • Je hebt aantoonbare methodologische ervaring
 • Je hebt (ruime) ervaring in de omgang met grote en complexe databestanden.
 • Je hebt aantoonbare business analyse ervaring
 • Je hebt ervaring met SQL, R, Python, Powershell, etc.
 • Je denkt in mogelijkheden en bent gemotiveerd om een kwalitatief goed eindproduct neer te zetten.
 • Je hebt ervaring met het koppelen en importeren van (grote) databronnen
 • Je bent een kei in het werken aan meerdere opdrachten tegelijkertijd en kunt dus goed schakelen tussen werkzaamheden
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, schriftelijk en mondeling
 • Je kunt goed samenwerken en hebt een flexibele instelling.

Ons aanbod

 • Een salaris van minimaal €3130, maximaal €4809 (schaal 11) of minimaal €3667 en maximaal €5450 (schaal 12) bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een uitdagende baan in een dynamisch werkveld waar eigen verantwoordelijkheid nemen binnen passende eigen regelruimte voorop staat.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Vakantiegeld uitkering van 8%.
 • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
 • Voor het woon-werkverkeer ontvang je een NS Businesscard.
 • De mogelijkheid om bij een fulltime aanstelling (36 uur) 4 uur per week compensatieverlof op te bouwen als je 40 uur werkt.
 • Een studiefaciliteitenregeling.
 • Individuele Keuzen Arbeidsvoorwaarden Pakket; de IKAP-regeling stelt je in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met korting door middel van belastingvoordeel.
 • Een werkplek met voldoende ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

    

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Egon Gerards via telefoonnummer: 045 – 570 6350 of e-mail: E.Gerards@cbs.nl.
Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Niels Franzen via telefoonnummer: 06-10664044 of e-mail: niels.franzen@cbs.nl

N.B.:
- Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
- Alleen sollicitaties via onze website worden in behandeling genomen.
 

Reacties

Je reactie op de vacature Business analist ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren