'Door mijn positieve ervaring als stagiaire ben ik gemotiveerd geraakt om het CBS nog beter te leren kennen'

Myrte ter Horst - statistisch onderzoeker
Myrthe ter Horst
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Hierboven zie je een foto gemaakt in het Atrium van het CBS in Heerlen tijdens de opnames van een promovideo voor de studie Economie. Deze studie heb ik gevolgd aan de Universiteit van Maastricht en in mijn afstudeerperiode ben ik als stagiaire in aanraking gekomen met het CBS.
De promovideo is te bekijken op de website van de Universiteit van Maastricht. Tijdens de stage schreef ik mijn scriptie over de relatie tussen globalisering en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De aanwezige kennis van de CBS-collega’s en de hoeveelheid  beschikbare data waren de perfecte combinatie voor het schrijven van mijn scriptie. Door mijn positieve ervaring als stagiaire ben ik gemotiveerd geraakt om het CBS nog beter te leren kennen en er als werknemer aan de slag te gaan.

Grensoverschrijdende statistieken

Inmiddels ben ik bijna een jaar werkzaam bij het team grensoverschrijdende statistieken. Wij vinden dat statistieken niet bij de landsgrenzen moeten stoppen, maar dat er ook naar de situatie aan de andere kant van de grens moet worden gekeken. Samen met statistiekbureaus van onze buurlanden hebben we een open data portaal ontwikkeld. Dit portaal combineert gegevens op zogenoemd laagregionaal niveau voor Nederland, België en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Innovatie en samenwerking

Mijn functie bij het team grensoverschrijdende statistieken is dynamisch en stimuleert mij om mezelf te ontwikkelen en te groeien zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak. Het werk vraagt een innovatieve blik en intensieve (internationale) samenwerking. Voorbeelden van mijn werkzaamheden zijn het combineren en analyseren van data van de verschillende landen. Daarnaast schrijf ik nieuwsberichten en publicaties en geef ik samen met collega’s workshops aan gebruikers van het dataportaal.

Binnen het CBS heerst er een leuke en informele werksfeer. Mijn collega’s hebben veel expertise en zijn altijd bereid om te helpen en te ondersteunen. Ook op sociaal vlak ervaar ik het CBS als een prettige werkomgeving. Als stagiaire werd ik al snel opgenomen door mijn collega’s en deed ik regelmatig mee met de activiteiten die werden georganiseerd door bijvoorbeeld Jong CBS. Inmiddels heb ik al veel leuke collega’s leren kennen en ik verwacht dat dit er alleen maar meer zullen worden!