Nauwkeurigheid Conjunctuurenquête bepalen en verbeteren

Hoe nauwkeurig meten we veranderingen in het producentenvertrouwen, en kunnen we dat nog nauwkeuriger maken? Kun je ons daarbij helpen, dan zoeken we jou.

Over het CBS:
Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO, WO
Categorie:
Overig
Dienstverband:
Stageduur: 3-6 maanden vol- of deeltijd
Uur per week:
20 - 40
Salaris:
Stagevergoeding van €628,- bruto per maand. Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek

Waar kom je te werken

De sector EBD vormt onderdeel van de keten van economische statistieken en richt zich op de samenstelling van bedrijvenstatistieken en statistieken over producentenprijzen, dienstenprijzen en bedrijvenconjunctuur.
Binnen de sector zijn samenhangende branches en statistieken samengevoegd en ondergebracht in vijf intensief samenwerkende teams. Het team B&C bestaat uit ongeveer 20 professionele en enthousiaste analisten en onderzoekers, die met elkaar op een collegiale manier zorgdragen voor een diversiteit aan statistische producten, uiteenlopende vernieuwingen op het gebied van output en proces, en sectorbrede coördinatie.

Wat ga je doen

Met de COEN (Conjunctuur Enquête Nederland) meet het CBS onder andere het ondernemersvertrouwen: hoe rooskleurig schatten ondernemers de toekomst van hun eigen bedrijf in? Het is een cijfer met veel aandacht in de media, dat op basis van de mening van veel ondernemers een goede graadmeter biedt voor toekomstige cijfers, zoals het bbp en de vacaturegraad. De COEN is één van de enquêtes waarbij het CBS tevens de onzekerheidsmarges publiceert, om zoveel mogelijk transparantie te bieden over hoe onze cijfers tot stand komen.

Er zijn twee onderzoeksvragen die getackeld kunnen worden naar gelang de duur van de stage en in overleg met de wensen van de stagiair.

De eerste richting is gericht op het berekenen van de marge bij de maand-op-maandontwikkelingen. Met de huidige marge kun je verschillende provincies of branches met elkaar vergelijken, maar het is niet geschikt voor de meest gestelde vraag: is het ondernemersvertrouwen in een maand/kwartaal gestegen of gedaald? Of zou de gemeten ontwikkeling ook toeval kunnen zijn?
Dit zal hopelijk leiden tot een publicatiewaardig resultaat dat zo snel mogelijk aan de cijfers van het CBS toegevoegd zal worden.

Bij de tweede richting is het doel de steekproef op een slimmere wijze te trekken. De vraag is of het zou lonen om gebruik te maken van roterende panels en zogenaamde ‘nowcasting’: met snelle cijfers informatie schatten over de huidige situatie. Aangezien er veel vragen zijn die verwachtingen voor 3 maanden vragen, beantwoorden bedrijven deels dezelfde vraag. Een structuur waarbij we in januari panel A uitvragen, en in februari panel B met genowcaste resultaten van panel A erbij opgeteld, enz. zou met dezelfde hoeveelheid enquêtes nauwkeurigere resultaten op kunnen leveren. De vraag is hoeveel nauwkeuriger dit zou zijn, of hoeveel minder bedrijven we zouden kunnen enquêteren om dezelfde resultaten te bereiken.
Daarbij is het ook belangrijk om te testen hoe robuust deze methode zou zijn tegen plotselinge veranderingen. Een uitgelezen graadmeter zou bijvoorbeeld zijn om te kijken hoe deze nieuwe methode zich gedragen zou hebben rondom de coronacrisis.

Het tweede project is uitdagender, maar heeft ook het risico dat het resultaat van het onderzoek ons leert dat het niet gaat werken. Dit is uiteraard nog steeds nuttig onderzoek, maar mogelijk minder bevredigend. 

Voor de marge op ontwikkelingen:

 •  Verdiepen in de huidige methode van het berekenen van de marge
 •  Bekijken hoe deze in Python is toegepast in de software, en al-dan-niet bekend raken met Python
 •  Deze code aanpassen voor gebruik bij ontwikkelingen
 •  Het tackelen van verschillende probleemgevallen met missende data, panelwijzigingen in de steekproef, etc.
 •  Controleren of deze marges statistisch gezien geloofwaardig zijn
 •  Presenteren van de onderzoeksresultaten binnen het CBS

Voor de roterende panels/nowcasting:

 •  Het bekend raken met de huidige methode en de huidige software in Python
 •  Verdiepen in nowcasting en steekproeftheorie
 •  Het implementeren van de methode en toepassen op historische data
 •  Het analyseren van de resultaten en de potentiële voordelen
 •  Het identificeren van alle (mogelijke) nadelen van de methode, bijvoorbeeld door te kijken naar de invloed van dit model bij de Coronacrisis en/of kleinere economische crises.
 •  Presenteren van de onderzoeksresultaten binnen het CBS

Wie zoeken wij

Je volgt een HBO- of WO –opleiding met vakgebied: HBO in wiskundige/statistische richting of WO bachelor in een bèta-richting, met bij voorkeur iets van ervaring met programmeren.

Wat bieden wij

Stagevergoeding van €628,- bruto per maand. Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek

Meer weten

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Darius Keijdener (statistisch onderzoeker) via dld.keijdener@cbs.nl.

Startdatum stage: september 2020.

Reacties

Je reactie op de vacature Nauwkeurigheid Conjunctuurenquête bepalen en verbeteren ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren