CBS data voor Wikipedia (HBO)

24-4-2018 00:00
Over het CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.
Locatie:
Den Haag
Opleidingsniveau:
HBO
Categorie:
Overig
Dienstverband:
Stage
Uur per week:
32-40
Salaris:
Voor alle hbo- en wo-opleidingen geldt een stagevergoeding van € 616,- bruto per maand. Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek.
Deadline:
31 Dec 2019

Waar kom je te werken?

Directie CBS Communicatie en Nieuws (CCN) in het team Centrale Regie Operationeel. CCN realiseert met het werk van alle CBS-ers een dialoog met de samenleving, waarin met onze statistieken en verhalen vragen worden beantwoord, meer inzicht wordt geboden over wat er feitelijk gebeurt en het CBS zo impact heeft op het maatschappelijke debat.
 

Het werk

Artikelen in Wikipedia vormen een belangrijke bron van informatie voor velen die op het internet zoeken. Zoekmachines tonen hits uit Wikipedia hoog in de resultatenlijsten. Het CBS geeft net als Wikipedia over veel onderwerpen informatie. Je ziet dan ook vaak dat artikelen mede gebaseerd zijn op informatie van het CBS. Dit kan inhoudelijke informatie betreffen, maar dit kunnen ook referenties zijn naar CBS artikelen.
Hoe krijgen we nu relevante en recente informatie van het CBS in Wikipedia artikelen?
Het is natuurlijk onmogelijk om alle Wikipedia artikelen te bewerken die informatie van het CBS zouden kunnen bevatten. We zullen hier echter keuzes moeten maken.
Wikipedia is het werk van vele vrijwilligers, het is een gemeenschappelijk initiatief. De stagiair zal daarom een Wikipedia project gaan opzetten waar andere Wikipedia vrijwilligers in deelnemen.

Naast het toevoegen van informatie van het CBS op artikelbasis is het mogelijk gegevens toe te voegen aan Wikidata, de database waaraan Wikipedia artikelen hun informatie kunnen ontlenen. De informatie van het CBS zal hier geautomatiseerd worden toegevoegd. De stagiair kan dit project coördineren in samenwerking met de redactie en het ontwikkelteam van de website en vertegenwoordigers van de Wikimedia Foundation, de eigenaar van Wikimedia projecten.
    

Jouw profiel

  • Je volgt een hbo-opleiding met vakgebied Media, Communicatie of informatie;
  • Je hebt interesse in de maatschappelijke en economische ontwikkelingen waarover het CBS publiceert;
  • Je kunt zelfstandig werken en neemt initiatieven om je project te doen slagen.

Ons aanbod

Bij een stageduur van meer dan één maand heb je als stagiair recht op een stagevergoeding. Voor alle hbo- en wo-opleidingen geldt een stagevergoeding van €616,- bruto per maand. Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek.
    

Meer weten?

Meer weten? Neem contact op met Henk Laloli, senior informatiespecialist, 070-337 4458 voor meer informatie.

Reacties

Je reactie op de vacature CBS data voor Wikipedia (HBO) ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.
Solliciteren