‘Mijn collega’s zijn behulpzaam, slim en motiverend’

Rik van Roekel, statistisch onderzoeker
Rik van Roekel
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
Ik studeerde biomedische technologie aan de TU Eindhoven. Daarna promoveerde ik op het gebied van de synthetische biologie, waarin ik me vooral bezig hield met het modelleren van processen en data-analyse. Met het CBS kwam ik in aanraking op de carrièrebeurs in Amsterdam, waar mijn intentie om ‘even’ te praten een behoorlijk gesprek werd.

Maatschappelijke vraagstukken

Inmiddels werk ik alweer vijf jaar bij het CBS. Ik heb gemerkt dat het CBS als organisatie goed bij mij past, niet alleen vanwege de aard van het werk, maar ook vanwege de rol die het CBS heeft om data-gedreven inzicht te geven in maatschappelijke vraagstukken. Dit is erg belangrijk, zeker in een onzekere tijd van corona en fake news.

Statistieken en publicaties

Bij het CBS houd ik mij bezig met statistieken over bedrijvendemografie, regionaal-economische vraagstukken, publicaties op het gebied van globalisering en het schrijven van nieuwsberichten. Ook doen we regelmatig in teamverband nieuw onderzoek voor ministeries en regionale overheden. Bij sommige projecten treed ik op als projectleider en geef ik door het schrijven van publicaties toelichting aan ‘mijn’ cijfers. Verder maken we ook cijfers voor Eurostat, het Europese statistiekbureau.

Combinatie werk-privé

Ik ben erg te spreken over de werksfeer in mijn team, dat bestaat uit hoogopgeleide collega’s met verschillende achtergronden. Collega’s zijn behulpzaam, slim en motiverend. Ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden ben ik zeer tevreden. Daardoor is een goede balans tussen werk en privé mogelijk, wat ik erg belangrijk vind. Zo houd ik genoeg tijd over om te reizen en met mijn partner, familie en vrienden leuke dingen te doen.