‘Mensen zijn verrast als ik hen vertel hoe mijn werkdag er uitziet’

Anna van der Meij, statistisch onderzoeker
foto Anna van der Meij
© Sjoerd van der Hucht Fotografie / My Eyes4u productions
‘Na afronding van mijn master Economic and Consumer Psychology aan de universiteit Leiden kwam ik als statistisch onderzoeker bij het team bedrijvenconjunctuur en coördinatie van het CBS terecht. Als je zegt dat je statistisch onderzoeker bent, denken mensen al snel dat je de hele dag zit te programmeren. Ze zijn verrast als ik hen dan vertel hoe mijn werkdag er echt uitziet.

Het CBS geeft mij de kans om mijn economische kennis uit te breiden. Samen met mijn collega’s verdiep ik mij voornamelijk in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland. Zo ben ik redacteur voor het platform ‘Staat van het MKB’ en daar publiceer ik verdiepende artikelen over het MKB op. De publicatie van zo’n artikel wordt via allerlei digitale kanalen extern bekend gemaakt, zodat ondernemers en beleidsmedewerkers op de hoogte zijn van de resultaten van onze onderzoeken.

Daarnaast houd ik me ook bezig met aanvullende statistische diensten: dat zijn onderzoeken in opdracht van een externe partij, bijvoorbeeld een ministerie of gemeente. Zo heb ik in het verleden koopstromen voor de gemeente Den Haag in kaart gebracht, waarbij we op basis van bedrijfsomzet de economische activiteiten in verschillende wijken in Den Haag vergeleken. Momenteel doe ik een literatuuronderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar de verdringing op de Nederlandse markt door buitenlandse webwinkels en de competitie van Nederlandse webwinkels in het buitenland. Het interessante van dit soort projecten is dat ze afwisselend en uitdagend zijn.

Voor één dag in de week ben ik gedetacheerd als dataspecialist en redacteur bij het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. Op het ondernemersplein.kvk.nl en business.gov vind je informatie en advies van de overheid voor ondernemers. Ik ben verantwoordelijk voor de content van het CBS op de website. Ook zorg ik ervoor dat redacteuren van de Kamer van Koophandel in contact komen met de juiste specialisten binnen het CBS.

Naast statistisch onderzoeker ben ik eveneens bestuurslid van Jong CBS, een organisatie die er voor zorgt dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen bij het CBS. Als bestuurslid externe betrekkingen heb ik contact met andere jongerenorganisaties en organiseer ik evenementen, zoals lezingen en conferenties.

Een diverse en afwisselende dag was voor mij de belangrijkste voorwaarde om aan de slag te gaan bij het CBS en dat is zeker mogelijk! Zo ben ik niet alleen statistisch onderzoeker, maar ook projectleider, redacteur en een beetje accountmanager. Dit geeft mij de kans om mij zowel inhoudelijk als communicatief te ontwikkelen. En als bestuurslid van Jong CBS kan ik ook nog eens mijn netwerk gigantisch uitbreiden.’