ConjunctuurBekerStrijd

Wat is de ConjunctuurBekerStrijd?

De ConjunctuurBekerStrijd is een wedstrijd waarbij klassen onder leiding van hun docent de ontwikkeling van de Nederlandse economie voorspellen. Dit doen ze aan de hand van tien indicatoren die het CBS ook gebruikt om de conjunctuur te analyseren. Leerlingen analyseren historische reeksen, vergelijken indicatoren, leggen verbanden en volgen het nieuws om tot een goede voorspelling te komen. Ze zullen hierbij moeten samenwerken, analyseren, onderzoeken en beredeneren.

Wat kan ik met de ConjunctuurBekerStrijd?

De ConjunctuurBekerStrijd sluit aan bij het concept 'Goede tijden slechte tijden' uit het examenprogramma van de Commissie Teulings. Leerlingen leren op een speelse en competitieve manier om zelf na te denken over de economische omstandigheden van ons land. Daarbij leren ze welke factoren van invloed (kunnen) zijn op de economie. Ze zullen informatie tot zich moeten nemen en combineren om tot een gefundeerde voorspelling te komen van bijvoorbeeld het werkloosheidscijfer en de economische groei. Ook na het indienen van de voorspelling kunnen de diverse indicatoren gevolgd worden bij de maandelijkse of kwartaal up-dates van de indicatoren. Zo kan de gemaakte voorspelling gedurende een half jaar gevolgd worden. Concepten uit het lesboek zullen meer gaan leven voor de leerling.

Winnaar ConjunctuurBekerStrijd 2020

Van harte gefeliciteerd aan het Goois lyceum! Van de 120 deelnemende klassen zijn zij de winnaars van de ConjunctuurBekerStrijd 2020. De tweede plaats heeft het Aurum College Lelystad veroverd en de derde plaats is voor het Sint-Maartenscollege Voorburg. Vanwege de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus kon de prijsuitreiking helaas niet op het CBS plaatsvinden.

Vanaf september starten de inschrijvingen voor de ConjunctuurBekerStrijd 2021.

Uitslag ConjunctuurBekerStrijd 2019/2020

Aan het begin van het schooljaar hebben 120 klassen een voorspelling gemaakt van de economie van Nederland in 2019. Inmiddels zijn alle jaarcijfers van 2019 gepubliceerd. In de tabel hieronder staan de cijfers en het gemiddelde op een rij.

Uitslag van de Conjunctuurbekerstrijd
UitslagGemiddelde
AEX604,58550,30
BBP1,7%1,8%
Inflatie2,6%2,4%
Consumentenvertrouwen-2-1
Consumptie1,4%1,8%
Faillissementen32093398
Huizenprijzen6,9%7,0%
Investeringen5,5%3,87%
Uitvoer2,6%2,2%
Werkloosheid-36000-22360
 

De drie genomineerde klassen hebben inmiddels een uitnodiging gehad voor de prijsuitreiking. Van harte gefeliciteerd! Zit uw klas er niet tussen? Volgend schooljaar kunnen uw leerlingen weer kans maken op de trofee!