Socialespanningenindicator

Studenten krijgen les in collegezaal Auditorium, TU Eindhoven.
© Hollandse Hoogte / David Rozing
Een experimentele tool maakt het mogelijk om snel een actuele indicatie te krijgen van de veranderingen in sociale spanning en emoties in de samenleving. Deze indicator is gebaseerd op het percentage berichten in openbaar beschikbare (sociale) media dat woorden bevat die te maken hebben met sociale spanning, onrust en justitie- en veiligheidsonderwerpen.

Dit dashboard geeft dagelijks een indicatie van de sociale spanning en emoties in de samenleving.

Door de toevoeging van indicatoren voor vijf belangrijke emoties (angst, woede, blijheid, verdriet en walging) is in het dashboard ook te zien welke emoties toe- en afnemen op dagen van verhoogde sociale spanning. De sentimentindicator laat daarnaast veranderingen in het sentiment (positief, neutraal of negatief) over de tijd zien.

Hoe dit werkt ziet u in onderstaande video:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/fbcf8e0e4fc946309d73e8ac409d228e]