Omzet horeca daalt met 0,3 procent in eerste kwartaal

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

Erratum:

Dit is een gewijzigd bericht. In de oorspronkelijke versie stonden foutieve volumecijfers van de horeca doordat de omzetcijfers verkeerd waren gedefleerd (gecorrigeerd voor prijsveranderingen).

De oorspronkelijke versie vindt u hier.

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal van 2019 met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Dit is de eerste omzetdaling in zes jaar. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, daalde met 0,6 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,6 procent, terwijl de omzet van logiesverstrekking afnam met 2,7 procent.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)
Group x-axis ENX-axis ENOmzet (2015=100)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100)
20131e kwartaal87,491,3
20132e kwartaal89,693,8
20133e kwartaal90,894,6
20134e kwartaal91,194,5
20141e kwartaal93,696,7
20142e kwartaal93,896,2
20143e kwartaal94,596,6
20144e kwartaal95,997,5
20151e kwartaal97,198,2
20152e kwartaal99,599,9
20153e kwartaal100,3100
20154e kwartaal102,8102
20161e kwartaal103,6101,9
20162e kwartaal104,2102,6
20163e kwartaal108,2105,2
20164e kwartaal108,3104,8
20171e kwartaal110,5105,7
20172e kwartaal112,6106,8
20173e kwartaal113,9106,9
20174e kwartaal115,5108,1
20181e kwartaal117,8109,3
20182e kwartaal120,8111,4
20183e kwartaal121,1110,7
20184e kwartaal123,5112
20191e kwartaal123,2111,8

Omzetdaling logiesverstrekking

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 2,7 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Het aantal overnachtingen en consumpties daalde met 1,6 procent. Vorig kwartaal nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,9 procent.

De omzet van hotels nam met 1,0 procent af, het volume met 0,6 procent. De overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, zette 6,9 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 4,4 procent.

Ontwikkeling logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2019
X-as labelOmzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Logiesverstrekking-2,7-1,6
Hotels-1-0,6
Overige logiesverstrekking-6,9-4,4

Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt toe

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het eerste kwartaal 0,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties daalde echter met 0,2 procent.

Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, beide 0,7 procent. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2019
X-as labelOmzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Eet- en drinkgelegenheden0,6-0,2
Kantines en catering1,80,3
Restaurants0,7-0,4
Fastfoodrestaurants0,70,6
Cafés-0,7-1,2

Ondernemersvertrouwen horeca minder positief

Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 op 8,6. Dat is ruim 3 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is iets hoger dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 speelde dit voor 29 procent van de horecabedrijven. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.

Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het eerste kwartaal van 2019. Er gingen iets meer horecabedrijven failliet in het eerste kwartaal dan een jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen en tekort aan arbeidskrachten horecabedrijven
 Perioden% bedrijven met tekort aan arbeidskrachtenOndernemersvertrouwen horeca
20141e kwartaal1,1-4,1
20142e kwartaal2,49,5
20143e kwartaal2,32,8
20144e kwartaal2,94,8
20151e kwartaal2,76,8
20152e kwartaal2,37,1
20153e kwartaal3,810,8
20154e kwartaal613,2
20161e kwartaal4,910,3
20162e kwartaal5,213,4
20163e kwartaal4,69,7
20164e kwartaal9,813,3
20171e kwartaal9,714,9
20172e kwartaal11,319,8
20173e kwartaal16,421,5
20174e kwartaal18,413
20181e kwartaal17,418,4
20182e kwartaal19,812
20183e kwartaal25,912,3
20184e kwartaal30,311,2
20191e kwartaal27,711,9
20192e kwartaal29,48,6

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet- en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 0,1 procent.