Afzetprijzen industrie bijna 1 procent hoger in maart

30-4-2018 06:30
© Hollandse Hoogte
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 0,7 procent hoger dan in maart 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is wat groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,3 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsstijging olie groter

In maart 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 54 euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. In februari was de prijs voor een vat ruwe olie 53 euro, bijna 1 procent hoger dan in februari 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in maart 4 procent duurder dan in maart 2017. Een maand eerder was er een prijsdaling van ruim 1 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart bijna 1 procent lager dan een jaar eerder. In februari waren chemische producten 1 procent duurder.

Net als in de aardolie-industrie was de prijsstijging van de metaalproducten-, de auto- en de rubber- en kunststofindustrie groter dan de gemiddelde stijging in de industrie. De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines.

Afzetprijzen industrie stijgen iets in maart

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart met 0,3 procent gestegen. Zowel de prijzen op de buitenlandse markt als op de binnenlandse markt stegen met 0,3 procent.

Relevante links