Almere snelste groeier qua economie, werk en inwoners

© Hollandse Hoogte
In de afgelopen twintig jaar groeide Almere zowel qua economie, als werkgelegenheid en aantal inwoners het snelst. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van de ontwikkeling van 52 regio’s waarin Nederland is opgedeeld. Uit de analyse blijkt ook dat de snelste groei plaatsvindt rond Amsterdam en Utrecht én op een as vanuit het noorden van de Randstad richting het noordoosten. Behalve Almere maken ook de rest van Flevoland, de omgeving van Amersfoort en Noord-Overijssel deel uit van deze as.
Uit Groeiers buiten de Randstad blijkt verder dat de beginpunten van de groei-as, Almere en Amersfoort, qua werk sterk zijn georiënteerd op de Randstad. Amersfoort lijkt qua economische structuur ook op de ‘top’ van de Randstad. In Almere is daar minder sprake van en in de rest van Flevoland en in Noord-Overijssel al helemaal niet. De vier grotere gemeenten in het groeigebied tellen relatief meer jongeren dan de G4 én meer 65-plussers (behalve Almere). Het aandeel hogeropgeleiden in Amersfoort en Zwolle ligt vergelijkbaar hoog als in de G4. De arbeidsparticipatie is er ook relatief hoog.