Afzetprijzen industrie 5 procent hoger in november

© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 5 procent hoger dan in november 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 3,5 procent duurder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Olie duurder

In november 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 53,5 euro. Dat is bijna 23 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder was de prijs voor een vat ruwe olie 49 euro, ruim 5 procent hoger dan in oktober 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in november ruim 21 procent duurder dan in november 2016. Een maand eerder was de prijsstijging ruim 6 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober waren chemische producten 8 procent duurder.

Naast de aardolie- en chemische industrie was ook de prijsstijging van producten van de basismetaalindustrie groter dan gemiddeld in de industrie.

Verder waren de prijzen van de metaalproducten-, de rubber- en kunststof-, en de auto-industrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse, november 2017
 mutatie
Aardolie21,3
Basismetaal10,5
Chemie9,2
Metaalproducten3,5
Rubber/Kunststof1,5
Auto1,3
Voeding-0,2
Machine-0,7

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Afzetprijzen industrie stijgen in november

Vergeleken met oktober zijn de afzetprijzen van de industrie in november ruim 1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen bijna 1 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt stegen met 1,5 procent.