Vertrouwen consument stijgt iets in december

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De stemming onder consumenten is in december 2017 verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 25, tegen 23 in november. Het oordeel over het economisch klimaat is positiever. Ook de koopbereidheid neemt iets toe.

Met 25 ligt het consumentenvertrouwen in december ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Oordeel over economisch klimaat positiever

Het oordeel over het economisch klimaat is in december positiever. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 45, tegen 41 in november. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbeterde iets.

De koopbereidheid neemt iets toe in december. Deze deelindicator komt uit op 12, tegen 10 in november. Consumenten zijn een fractie positiever over hun financiële situatie en zij vinden de tijd iets gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Recordaantal consumenten verwacht daling werkloosheid

De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verbetert aanzienlijk. Ruim 61 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, bijna 11 procent voorziet een stijging. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt hiermee uit op 50. Dit is het hoogste saldo ooit gemeten.

Het CBS bericht vandaag ook over de beroepsbevolking. Het aantal werklozen volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO) lag in november voor het eerst na augustus 2009 onder de 400 duizend.

Consumentenvertrouwen december 2017