Investeringen ruim 8 procent hoger in oktober

© ANP
In oktober was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,3 procent groter dan in oktober 2016, meldt het CBS. De stijging is groter dan een maand eerder. Opnieuw is vooral meer geïnvesteerd in woningen, machines en personenauto’s.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Oktober 2017 heeft een werkdag meer dan  oktober 2016. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in december iets gunstiger dan in oktober.

Omstandigheden investeringen in december iets gunstiger

CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in december iets gunstiger dan in oktober volgens de CBS Investeringsradar. Vooral het oordeel van de Nederlandse ondernemers in de industrie over hun orderportefeuille verbeterde. Daarentegen groeide de export jaar op jaar wat minder sterk.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.