Bbp-groei derde kwartaal 2017 blijft 0,4 procent

© ANP
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2017 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De tweede berekening van het bbp wordt altijd circa 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

Het groeicijfer is gelijk aan dat van de eerste berekening, die is gepubliceerd op 14 november. De groei is breed gedragen; investeringen, consumptie en export groeiden. Het bbp steeg minder sterk dan in het tweede kwartaal, maar toen was de groei met 1,5 procent ook uitzonderlijk hoog.

Tweede berekening

De tweede berekening wordt 90 dagen na afloop van het kwartaal gemaakt. De eerste berekening, ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen, die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste was de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,1 procentpunt. De twee uiterste bijstellingen bedroegen -0,3 en +0,5 procentpunt.

Geen bijstellingen groei in voorgaande kwartalen

Bij elke nieuwe berekening bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Dit heeft niet geleid tot een bijstelling van de kwartaal-op-kwartaalgroei in de voorgaande kwartalen.

Groei ten opzichte van het derde kwartaal van 2016

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het derde kwartaal met 3,0 procent. Volgens de eerste berekening was dat ook 3,0 procent.

Aantal banen groeit met 48 duizend

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het derde kwartaal met 48 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 51 duizend banen.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 waren er in het derde kwartaal van 2017 volgens de tweede berekening 218 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 223 duizend.

De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie.