Productie industrie 4 procent hoger in oktober

© Hollandse Hoogte
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 4,0 procent hoger dan in oktober 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is kleiner dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

Productie transportmiddelenindustrie groeit het sterkst

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober bijna 17 procent meer dan in oktober 2016. Ook de productie van de machine, de elektrische-apparaten- en de farmaceutische industrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse, oktober 2017
 Mutatie
Transportmiddelen16,8
Machine13,7
Elektrische apparaten13,6
Farmaceutische9,7
Metaalproducten3,8
Rubber en kunststof3,4
Voedingsmiddelen3,1
Chemische producten0,2
Industrie (totaal)4

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Stijgende trend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van september op oktober 2017 daalde de productie met 0,7 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen nadert record

Het Nederlandse producentenvertrouwen bereikte in november de op een na hoogste stand ooit. Alleen in januari 2008 was het vertrouwen hoger.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten bereikte in november een nieuw record. De producenten waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.