Technische toelichting horeca

Horeca

Dit nieuwsbericht heeft betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, snackbars(inclusief ijssalons, fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.

Exclusief btw

Alle getoonde cijfers zijn gebaseerd op omzet exclusief btw.

Seizoengecorrigeerd

Seizoencorrectie betreft het corrigeren van de kwartaalcijfers voor patronen in de jaarlijks terugkerende seizoenen. Voorbeelden van deze patronen zijn hogere omzetten tijdens de feestdagen of meer ijsjesverkoop in de zomer. Door een reeks cijfers voor seizoenpatronen te schonen, kunnen kwartaalcijfers onderling beter vergeleken worden, omdat verstorende seizoeneffecten zijn verwijderd.

De kwartaal-op-kwartaalvergelijkingen zijn seizoengecorrigeerd. De vermelde jaar op jaar ontwikkeling is logischerwijs niet seizoengecorrigeerd.

Volume

Volume is de voor de prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet en is een indicator voor de economische groei.

Prijsontwikkeling

Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers. Voor hotels wordt op dit moment nog geen afzonderlijke prijsindex gepubliceerd.