Export groeit met bijna 7 procent

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Het volume van de goederenexport was in september 6,9 procent groter dan in september 2016, meldt het CBS. De groei was een fractie kleiner dan in augustus. In september groeide vooral de export van machines en apparaten, en auto’s. Het volume van de import was in september 5,6 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november gunstiger dan in september.

Omstandigheden voor export in november gunstiger dan in september

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november gunstiger dan in september. Vooral het oordeel van Europese ondernemers over de buitenlandse orders en het Europese en Duitse producentenvertrouwen zijn verbeterd.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.