Afzetprijzen industrie ruim 4 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus ruim 4 procent hoger dan in augustus 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is wat hoger dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie bijna 3 procent duurder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Olie duurder in augustus

In augustus 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 44 euro. Dat is 4,5 procent meer dan een jaar eerder. Een maand eerder lag de prijs voor een vat ruwe olie tegen de 43 euro, bijna 2 procent hoger dan in juli 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus ruim 14 procent duurder dan in augustus 2016. Een maand eerder was de prijsstijging 3 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder. In juli waren chemische producten ruim 4 procent duurder.

De prijsstijging van producten van de basismetaalindustrie lag ook boven de gemiddelde stijging van ruim 4 procent. Dat hangt onder meer samen met de relatief sterke vraag. Verder waren ook de afzetprijzen van de metaalproducten-, de voedingsmiddelen-, de rubber- en kunststof-, en de auto-industrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-industrie lagen daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Aardolie14,3
Basismetaal10,3
Chemie6,8
Metaalproducten3,7
Voeding3
Rubber/Kunststof1,4
Auto0,9
Machine-4

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Afzetprijzen industrie stijgen in augustus

Vergeleken met juli zijn de afzetprijzen van de industrie in augustus gestegen met bijna 1 procent. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 1 procent toe en op de buitenlandse markt met bijna 1 procent.