Productie industrie hoger in juli

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 3 procent hoger dan in juli 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is iets minder hoog dan in juni. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst.

Productie elektrische-apparatenindustrie groeit het sterkst

De productie van de elektrische-apparatenindustrie was in juli ruim 19 procent hoger dan in juli 2016. Ook de productie van de transportmiddelen-, de machine-, de rubber- en kunststof- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie. Daarentegen produceerden de farmaceutische en de chemische industrie minder dan in juli 2016.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse
 Mutatie
Elektrische apparaten19,1
Transportmiddelen13,1
Machine12,2
Rubber en kunststof8,8
Metaalproducten5,9
Voedingsmiddelen1
Chemische producten-2,2
Farmaceutische-21,3
Industrie (totaal)3

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juni op juli 2017 daalde de productie met 0,7 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producenten industrie in augustus minder positief

Het producentenvertrouwen daalde in augustus. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun orderportefeuille. Ondanks twee dalingen op rij ligt het vertrouwen van de industriële producenten ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Daar bereikte het vertrouwen in augustus een recordhoogte. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juli 4,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.