Consumentenprijzen augustus gemiddeld 1,4 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© HollandseHoogte
De stijging van de consumentenprijsindex (CPI) was in augustus op jaarbasis 1,4 procent, meldt het CBS. In juli was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder 1,3 procent.

De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Zo heeft het CBS eind augustus bekend gemaakt dat de bestaande koopwoningen in juli bijna 8 procent duurder waren dan een jaar eerder en dat de afzetprijzen van de industrie bijna 3 procent hoger lagen dan in juli 2016. Een overzicht van verschillende inflatie-indicatoren is te vinden in het Prijzendashboard op de website van het CBS.

Kleding en benzine duurder

De stijging van de consumentenprijsindex (CPI) was in augustus op jaarbasis iets groter dan in juli. Dit kwam vooral door prijsontwikkeling van kleding en autobrandstoffen. Die stegen op jaarbasis harder in prijs dan in juli.

In juli waren vliegtickets duurder dan gebruikelijk. In die maand vertrok een recordaantal passagiers van Nederlandse vliegvelden. Daarentegen waren in augustus passagiersvluchten goedkoper dan een jaar eerder. Dit had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen in augustus.

De gemiddelde huurstijging per 1 juli 2017 is uitgekomen op 1,6 procent. Vorig jaar stegen de woninghuren in juli met 1,9 procent. Vandaag publiceert het CBS ook het artikel “Laagste huurstijging sinds 2010” met meer achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de woninghuren.

CPI; belangrijkste bijdragen aan de jaarmutatie
 Juli 2017Augustus 2017
Totaal1,331,38
Voedingsmiddelen en
alcoholvrije dranken
0,380,41
Huisvesting, water
en energie
0,420,39
Horeca0,310,28
Vervoer0,180,21
Recreatie en cultuur0,180,16
Diverse goederen en
diensten
0,090,06
Consumptie in het
buitenland
0,070,05
Kleding en schoeisel-0,10
Communicatie-0,24-0,25

Stijging consumentenprijzen in Nederland en de eurozone gelijk

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

Net als in juli was de prijsstijging in augustus van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,5 procent. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 1,3 procent in juli naar 1,5 in augustus. Daarmee is prijsstijging van goederen en diensten in Nederland en de eurozone gelijk.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen.