Producenten industrie in augustus minder positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Het producentenvertrouwen daalde van 6,6 in juli naar 5,4 in augustus, maakt het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun orderportefeuille.

Ondanks twee dalingen op rij ligt het vertrouwen van de industriële producenten ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder positief over hun orderportefeuille en verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in augustus vooral minder positief over hun orderportefeuille en over de productie in de komende drie maanden. Ook hun oordeel over de voorraden gereed product verslechterde.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn echter in augustus 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Al voor de negende maand op rij zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. Het meest positief in augustus waren de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Hout-, bouw-
materialen
11,9
Transportmiddelen11,8
Voeding- en
genotmiddelen
6,2
Textiel, kleding,
leer
6,1
Elektrotechnische
en machine
5,8
Aardolie en chemie5,7
Basismetaal,
metaalproducten
4,8
Papier en grafische3,1

Industrie produceert meer in juni

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,3 procent hoger dan in juni 2016. De stijging is iets minder hoog dan in mei. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

Duitse producentenvertrouwen stijgt in augustus onverdroten verder

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Daar verbrak het producentenvertrouwen opnieuw het record van een maand eerder. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder.